Fredsplan gir neppe umiddelbar kampstans i Syria

Det syriske regimet har godtatt sekspunktsplanen til spesialutsending Kofi Annan, men veien fram til fred kan likevel bli lang. – Planen inneholder store selvmotsigelser, mener norsk Syria-ekspert.

GODTAR PLAN: Syria godtar fredsplanen fra Kofi Annan, som er spesialutsending til Syria for FN og Den arabiske liga. Foto: Denis Sinjakov / Reuters / NTB scanpix
GODTAR PLAN: Syria godtar fredsplanen fra Kofi Annan, som er spesialutsending til Syria for FN og Den arabiske liga. Foto: Denis Sinjakov / Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den syriske regjeringen har skrevet til spesialutsending Kofi Annan og godtatt hans sekspunktsplan, som er støttet av FNs sikkerhetsråd, opplyste Annans talsmann Ahmad Fawsi tirsdag.

Planen innebærer blant annet umiddelbar stans i voldsbruken og at syriske regjeringsstyrker trekker seg ut av opprørsdominerte byer. Den krever dessuten at hjelpeorganisasjoner får adgang til å frakte nødhjelp inn til beleirede byer, og at det opprettes en dialog mellom regimet til president Bashar al-Assad og opposisjonen.

Selv sier Annan, ifølge talsmannen, at Syrias aksept av planen er et viktig skritt, men at det viktigste likevel blir å få gjennomført planen.

Underlig plan

Det tror imidlertid Kai Kverme ved Universitetet i Oslo ikke blir mulig. Han mener sekspunktsplanen framtrer som underlig.

Se også: Kamper raser før forsoningsmøte

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– For eksempel krever den umiddelbar stans i kamphandlingene, samtidig som den krever daglige totimers våpenhvile slik at man skal få humanitær hjelp inn til områder herjet av kamphandlinger. Dette er en stor selvmotsigelse, sier han i en kommentar til NTB.

Kverme mener også det er en stor svakhet at planen ikke sier noe om en overgang til et demokratisk styre.

– Det er helt umulig for den syriske opposisjonen å gå med på en løsning med Assad ved makten. Dette gjør det svært lite sannsynlig at avtalen vil bli implementert, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Assad vil bruke planen til å vinne mer tid, tror Kverme, som er prosjektkoordinator ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk.

Kina støtter planen

Annan var tirsdag i Beijing, der han ba Kina om støtte til å få løst den blodige konflikten i Syria. Kina oppfordret alle parter i Syria til å samarbeide med Annan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kinesiske myndigheter lover å jobbe sammen med meg og andre medlemmer av Sikkerhetsrådet for å sikre at sekspunktsplanen blir iverksatt, sa Annan etter sitt møte med statsminister Wen Jiabao.

Les også: Norge stenger ambassaden i Damaskus

Sammen med Russland har Kina vært lite villig til å fordømme Assad-regimet og lagt ned veto i FNs sikkerhetsråd mot nye resolusjoner som skulle fordømme voldsbruken i Syria. Nå støtter begge land Annans initiativ.

Det at både Kina og Russland begge nå støtter planen, gir håp om en løsning på lengre sikt, mener Kverme.

– Russland ser ut til å miste tålmodigheten med Assad-regimet, som de til nå både har levert våpen til og holdt sin hånd over. Det er nok en grense for både Russland og Kina for å forsvare Assads voldsbruk, tror Kverme.

Les også: Russland fortsetter våpensalg til Syria

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russlands president Dmitrij Medvedev mener det er «kortsiktig» å tro at krisen i Syria vil bli løst bare ved at Assad går med på å trekke seg.

– Å tro at Assads avgang betyr at alle problemene er fjernet, er en svært kortsiktig holdning. Konflikten vil høyst sannsynlig fortsette, sier Medvedev.

Nye fronter

FN oppjusterte tirsdag sitt anslag over antall drepte til mer enn 9.000, samtidig som det kom meldinger om nye sammenstøt – også over grensen til Libanon.

Ifølge øyenvitner gikk syriske styrker tirsdag inn i Libanon, der de ødela hus og kjempet mot syriske opprørsgrupper. Flere skal ha blitt drept i kampene.

Også utenfor hovedstaden Damaskus og flere andre steder var det sammenstøt mellom soldater og opprørere. Ifølge nyhetsbyrået DPA er det kommet meldinger om 16 drepte, blant dem seks soldater.

Les flere nyheter