NRK og Dagbladet felt i PFU

Pressens Faglige Utvalg (PFU) mener NRK brøt god presseskikk da kringkastingsselskapet navnga en AUF-leder i en artikkel som ble publisert 22. juli, mens Dagbladet er felt for unødig bruk av bilder av Gaddafis svigerdatter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Domfelte NRK blir imidlertid frikjent for å ha ringt AUF-lederen mens massakren på Utøya pågikk.

NRKs artikkel var basert på en telefonsamtale som en journalist i NRK Sogn og Fjordane hadde med lederen i AUF Sogn og Fjordane, Hanne Kristine Fridtun, rundt 18-tiden 22. juli. Fridtun ble senere skutt og drept av Anders Behring Breivik.

Sekretariatet i PFU hadde på forhånd innstilt på fellelse av NRK for artikkelen, men denne ble skjerpet under diskusjonen i utvalget tirsdag, skriver Journalisten.

Årsaken er at det gikk lang tid fra artikkelen ble publisert klokka 18.31 til den ble fjernet påfølgende dag klokka 19.54. Utvalget mener NRK i løpet av denne perioden burde ha forstått omfanget av situasjonen på Utøya og fjernet artikkelen tidligere.

Les også:

ABC Nyheter felt for Utøya-detaljer

Her er dommen fra PFU

Det var bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen som klaget NRK inn for PFU på vegne av foreldrene til Fridtun. Foreldrene klaget både på telefonsamtalen mellom datteren og reporteren, telefonsamtaler mellom distriktsredaktør Rolf Sanne-Gundersen og foreldrene og senere på kvelden ordføreren i Fridtuns hjemkommune, samt selve nettartikkelen.

PFU frikjente NRK for at reporteren ringte AUF-lederen i utgangspunktet, da det mener det ikke var mulig for reporteren å forstå omfanget av det som skjedde på Utøya da hun ringte. De andre samtalene tar ikke utvalget stilling til ettersom partene har ulike versjoner av hva som ble sagt.

Les også: Harald Eia unngikk PFU-fellelse

Også Dagbladet ble felt av PFU på dagens møte for unødvendig bruk av Gaddafi-bilder.

Det var samfunnsdebattant Shabana Rehman som klaget avisen inn for Pressens Faglige Utvalg da hun reagerte på Dagbladets bildebruk i artikkelen «Se Kadhafi-playboyens private festbilder» i fjor.

Rehman reagerte spesielt på tre bilder som avisen trykket og som viser general Gaddafis svigerdatter Aline Skaf, som hun mener sender et uheldig signal. På bildene er svigerdatteren lettkledd på en seng på ett av bildene, det andre viser henne mens hun sitter på et toalett og det tredje viser henne mens hun soler seg i hagen med beina spredd mot fotografen.

I Rehmans klage heter det: «Er det greit å trykke privatbilder av Aline sprikende og avkledd på denne måten? skriver Rehman i klagen».

Dagbladet svarer for seg i sitt tilsvar til klageren og hevder de kun har vist et lite utvalg av bilder som avisen har vært i besittelse av, men har forståelse for at enkelte kan finne bildene vulgære, banale eller unødvendige.

Dagbladet publiserte i alt 33 bilder i artikkelen.

Les også:

Aftenposten felt for Hagen-kronikk

- Naivt å tro at norske journalister ikke avlytter

Les flere nyheter her

Personvernpolicy