Ekspertene er enige: - Bensinen er ikke dyr

BENSINKRIG: Det norske folk er generelt ganske misfornøyde med de stigende bensinprisene, men nå viser historien at de kanskje ikke har så mye grunn til å klage likevel.(Foto: Scanpix)
BENSINKRIG: Det norske folk er generelt ganske misfornøyde med de stigende bensinprisene, men nå viser historien at de kanskje ikke har så mye grunn til å klage likevel.(Foto: Scanpix)

Mange nordmenn klager over stadig dyrere bensin, men nye utregninger viser tvert om at bensinen her til lands er rekordbillig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så hvordan kan det henge sammen at bensinprisene som lyser mot oss fra stasjonene stadig blir høyere, samtidig som vi slipper billigere unna?

Svaret ligger et sted mellom historisk utvikling av bensinpriser, og lønnsveksten hos nordmenn.

Historien sitter på svaret

Greit nok. Pumperpisene på bensin har aldri vært høyere enn den er nå . Nylig passerte 95 oktan for første gang i historien 15 kroner i veiledende pris, skriver Framtiden.

Setter du derimot utviklingen i det norske lønnsnivået opp mot utviklingen i bensinpriser, så viser fasiten at nordmenn faktisk bruker en rekordliten andel av lønna på bensin i 2012. Det viser blant annet ferske utregninger fra Statistisk Sentrabyrå (SSB), melder NRK.

Mer detaljert; de veiledende bensinpriser fra 1930 og frem til i dag, satt dette opp mot den nominelle inntekten for samme periode, viser at nordmenn aldri har brukt en mindre andel av lønningene på bensin, har økonominettstedet E24 kommet frem til.

Les også: Skyhøye bensinpriser?

- Det norske folk har blitt lurt

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities sier til E24 at forbrukerne ikke har noen særskilt grunn til å klage på bensinprisen.

– Bensinprisen har ikke påvirket vår kjøpekraft. Bensin utgjør en mindre del av de totale utgiftene i dag enn tidligere, slår Andreassen fast overfor nettstedet.

Sjeføkonomen får støtte fra Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, som mener det norske folk har blitt lurt til å tro at vi har høye bensinpriser.

– Vi har nesten aldri måtte jobbe så lite for å kjøre så langt som vi gjør nå. I tillegg er bilene blitt mer bensingjerrige slik at du kommer lenger på en liter, sier Hermstad til Framtidens egne nettsider.

Les også: - Bensinmotorer vil dominere

Derfor blir folk sure

Professor Ola Grytten ved Norges handelshøyskole mener at bensinprisen i Norge ikke er spesielt høy, i forhold til inntektsnivået i andre land.

- Mange andre land har en lavere inntekt enn Norge, men omtrent samme bensinpriser. Det at bensin er dyrt i Norge er ikke riktig, sier Grytten til NRK.

Les også: - Én rekecocktail gir like mye CO2-utslipp som 90 liter bensin

Så hvorfor er da mange nordmenn så lynende forbanna over bensinprisene? Til E24 forklarer sjeføkonom Harald Magnus Andreassen at årsaken er nominell fiksjon, altså at folk ikke klarer å skille det nominelle fra det reelle.

- Fra midten av 50-tallet og frem til i dag har prisen per liter bensin, justert etter konsumprisindeksen, ligget mellom 11,50 og 9 kroner med få unntak. Det er først siden 2006 den har gjort en betydelig bevegelse mot det dyrere, men dette sammenfaller med en kraftig lønnsvekst, slik at dette langt på vei utliknes, forklarer Andreassen.

Les flere nyheter

Personvernpolicy