22. juli ved Utøya:

Overså en times massakre

Politimannen tok i mot et av de første nødanropene fra Utøya, han var først på landsia og skulle observere det som skjedde, men først klokken 18.30 skjønte han at ungdommer målrettet ble skutt - alt ifølge sin egen forklaring. Illustrasjonsfoto: Scanpix
Politimannen tok i mot et av de første nødanropene fra Utøya, han var først på landsia og skulle observere det som skjedde, men først klokken 18.30 skjønte han at ungdommer målrettet ble skutt - alt ifølge sin egen forklaring. Illustrasjonsfoto: Scanpix

Politimannen skulle observere og rapportere det som skjedde på Utøya, men brukte en time på å skjønne at ungdommene systematisk ble myrdet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ordren til den første politipatruljen som kom til Utvika kai skal ha vært å observere det som hendte på Utøya 22. juli.

Først en drøy time etter at han fikk en av de første desperate telefonene fra ei ung jente på Utøya (klokken 17.25), oppfattet betjenten at det ble skutt målrettet mot ungdommene.

Det hevder han i et intervju med den interne evalueringsgruppen hos Nordre Buskerud politidistrikt (NBPD).

Den overraskende påstanden kommer i politidistriktets interne granskningsrapport.

Her står det at betjenten, som har fått benevnelsen «P30b», i intervjuet forteller «at han først kl. 18.30 oppfattet at en person skjøt målrettet mot menneskene på øya».

Politibetjenten sier også at han først på det tidspunktet vurderte å ta seg over til øya for å stanse den pågående massakren. Men dette slår han fra seg fordi:

«Han tenkte at det ville vært uheldig å ankomme øya rett før, eller likt med BT (beredskapstroppen, red.anm.) all den tid BT ville se etter en person i en slags politiuniform».

Han legger også til at kollegaen, P30a, gikk i sivile klær under sitt verneutstyr.

«Koker ganske heftig»

I lydlogger som evalueringsgruppen også har gjennomgått, viser det seg altså at samme betjent besvarer et av de første nødanropene fra Utøya.

Klokken 17.25 snakker han med ei ung jente som sier at hun hører mange skudd over hele øya.

I samtalen sier P30b til henne at «det var mange som ringte og at de skulle samle styrken og komme så fort de kunne. P30b bad jenta om å søke dekning».

Jenta opplyser at hun selv ikke har sett noe konkret. Samtalen varer i to minutter og 21 sekunder, heter det.

Lydlogger viser også at det er P30b som klokken 17.28 ringer til fungerende politimester for å be om bevæpningsordre.

Politimesteren blir da informert om at «det ringer flere personer .. skudd avfyrt på Utøya. Koker ganske heftig der».

P30b opplyste at «skudd avfyrt» og var ikke mer konkret på antall gjerningspersoner eller annet. Konstituert politimester beordrer at saken blir tatt på største alvor med tanke på bombeeksplosjonen i Oslo et par timer før, og gir ordre til bevæpning med to- og enhåndsvåpen.

Denne samtalen varer i ett minutt og 36 sekunder.

Ifølge oversikten er P30a og P30b den første patruljen som rykker ut fra politistasjonen i Hønefoss.

De kjører ut allerede klokken 17.32 og er fremme ved Utvika fergekai klokken 17.51, ifølge denne rapporten. Tidligere har det vært nevnt andre tidspunkt, og det har vært satt spørsmålstegn ved at patruljen bruker hele 19 minutter på ferden.

Les også: Politiets forklaringer spriker

I intervju med NBPDs interne gruppe sier begge at de ikke så noen båter da de kom til fergekaia, annet enn en robåt som lå fortøyd 20 til 30 meter fra land. Men siden de ikke kan se om det er årer i båten, ble det ikke vurdert som hensiktsmessig å forsøke å svømme ut etter båten.

Mens de står på kaia ser de trebåten «Reiulf» som padles over sundet, en observasjon som er registrert i lydlogg klokken 17.57. Ungdommene som padler i frykt har i intervjuer også fortalt at de ser de to betjentene stående på landsida.

P30b fortalte i intervju at han regnet med at de ville fått ordre om å ta seg over til øya om det hadde vært båt tilgjengelig. Begge har fortalt at de følte seg hjelpeløse da de ble stående på kaia uten å kunne gjøre noe.

Ordre om båter

I samtalen klokken 17.57 får patruljen i oppdrag å ta imot «Reiulf» og samtidig jobbe med å skaffe båter til Beredskapstroppen:

«Om nødvendig måtte de ta sivile båter for å forsøke å få start på dem».

Det er P30b som bekrefter at oppdraget er mottatt.

Men så forlater han kaia og går 30-40 meter opp på veien for å skaffe klar bane for Beredskapstroppen når Storøya blir bestemt som nytt oppmøtested, noe som meddeles over sambandet klokken 18.01.

ABC Nyheter har tidligere publisert deler av den rapporten som første patrulje skriver, ført i pennen av P30a.

Les også: Les politipatruljens første rapport

I intervju forteller P30a og P30b at de ikke oppnådde kontakt med hverandre verken på samband eller mobiltelefon da de på dette tidspunkt var borte fra hverandre.

Men klokken 18.19 viser lydloggen at P30b er tilbake ved kaia. Han forteller nå om den sølvfargede kassebilen som gjerningsmannen har parkert ved fergeleiet.

Etter at P30a har sendt båter til Storøya møtes de to politibetjentene igjen ved kaia.

«Det kom etter hvert inn private båter med evakuerte ungdommer fra sjøen rundt Utøya til kaia på landsiden», sier han så i følge NBPDs rapport.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy