Bred politisk enighet om Krekar-dommen

ENIGE OM KREKAR: Norske politikere er stort sett enige når det gjelder dommen mot mulla Krekar. Foto: Scanpix
ENIGE OM KREKAR: Norske politikere er stort sett enige når det gjelder dommen mot mulla Krekar. Foto: Scanpix

Norske politikere mener det var riktig å dømme mullah Krekar til fem års fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederen for Stortingets justiskomite, Frps Per Sandberg, mener ifølge Dagbladet at mulla Krekar må rett i varetekt, selv om dommen på fem års fengsel ikke er rettskraftig.

– Han er i Oslo tingrett dømt til fem års fengsel for draps- og terrortrusler. Han må umiddelbart pågripes og settes i varetekt til dommen blir rettskraftig, sier Sandberg til Dagbladet.no.

Les også: Krekar dømt for drapstrusler

– Han må utvises

– Etter at Mulla Kraker har sonet straffen i Norge, skal han utvises og sendes tilbake til Irak, understreker han.

Det var hans partifelle og partileder Siv Jensen som i sin tid anmeldte den omstridte mullaen til politiet.

– Dette viser at det var riktig av Siv Jensen å anmelde mulla Krekar. Selve dommen kan jeg ikke kommentere, for jeg har ikke lest hele dommen, sier Per Sandberg til Dagbladet.

Siv Jensen sier til TV2 at hun er glad for dommen, og til NRK forteller hun at hun håper krekar blir sittende i fengsel fremover.

– Jeg er veldig glad for at jeg i sin tid anmeldte Krekar. Det betyr at vi i alle fall får en fengslingsdom, noe mange har etterlyst lenge. Jeg ser han har anket på stedet, men forventer vel at retten bruker de mulighetene som finnes for å sette ham i fengsel i påvente av ankebehandling. Det er ikke grunn til noe annet etter vår oppfatning, sier Jensen til NRK.no.

Se video: Her får Krekar dommen

Tar dommen til etterretning

Høyre-leder Erna Solberg, som er en av personene mulla Krekar har truet direkte, uttalte seg tidligere i ettermiddag gjennom en pressemelding, der hun sa at hun tar dommen til etterretning, men at hun understreker at dette ikke må bli en hvilepute i arbeidet med å få Krekar ut av landet.

Solberg var kommunalminister da Krekar ble formelt utvist og stemplet som en trussel mot rikets sikkerhet i 2005.

Høyres justispolitiske talsmann André Oktay Dahl mener at dommen mot Krekar er viktig.

– Det er klart at norske myndigheter må intensivere arbeidet med å få ham ut, sier Dahl til TV2.

– En klar dom

– Det var en klar dom. Selv om dommen ikke er rettskraftig ennå, er det en sterk symbolsk dom. Den sier at man ikke kan komme med trusler og skjule seg bak religion, sier han videre.

Les også: Breivik vil ha mulla Krekar som vitne

Jan Bøhler, justispolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, understreker overfor Dagbladet at Krekar ikke kan gjemme seg bak religion.

– Det viser at retten mener man ikke kan framsette drapstrusler mot mennesker under dekket av religion. Dommen slår fast at man ikke kan utføre slike handlinger under dekket av sharialover, sier Bøhler til Dagbladet.

– Det er et viktig signal at trusler mot myndighetspersoner, i dette tilfellet Erna Solberg, tas svært alvorlig i Norge. Det å skulle påvirke myndighetspersoner i form av trusler skal ikke aksepteres, sier han videre.

Les også:

Demonstrasjon mot koranbrenning i Oslo

Påstand om fem års fengsel for mulla Krekar

- Krekar vil møte sin død i Somalia

Les flere nyheter her

Personvernpolicy