Lysbakken vil gjøre SV til helseparti

PARLAMENTARISK LEDER: SV-leder Audun Lysbakken skal lede partiet fra Stortinget. Foto: Scanpix
PARLAMENTARISK LEDER: SV-leder Audun Lysbakken skal lede partiet fra Stortinget. Foto: Scanpix

Som SVs nye helsetalsmann vil Audun Lysbakken kjempe fremtidens slag om velferdsstaten, ved å få folk flest til å foretrekke statens helsetjenester.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eksstatsråden har valgt seg helse- og omsorgskomiteen som arbeidsplass på Stortinget.

– Slaget om framtidens velferdsstat vil stå innenfor helse og omsorg, sier Lysbakken til NTB.

SV-lederen ble mandag som ventet partiets nye parlamentariske leder. Lysbakken vil gjøre det offentlige helsetilbudet så godt at folk flest ser seg tjent med å finansiere helse- og omsorgstjenester over skatteseddelen, heller enn gjennom for eksempel private forsikringer.

Spleiselag

– Hvis stadig flere tyr til løsninger som man betaler av egen lomme, vil resultatet bli at oppslutningen om det spleiselaget som velferdsstaten er, blir mye mindre, sier han.

Les også: Lysbakken vil gjøre raddiser ut av de rødgrønne

Ifølge Lysbakken vil det i sin tur gjøre at forskjellene i Norge øker dramatisk.

– De som ikke har råd til private tilbud, vil da tape helsemessig ved at omsorgstilbudet blir dårligere, sier SVs helsepolitiske talsmann.

Litt privat

Men den tidligere marxisten synes det er greit at private alternativer eksisterer, så lenge de utgjør unntaket.

– Det offentlige tilbudet skal gjøres så godt at det er det alternativet de fleste av oss trenger, og da vil det også være oppslutning om at vi fortsatt skal finansiere det i fellesskap, sier Lysbakken.

Bortsett fra Erna Solberg (H) er han den eneste gruppelederen som sitter i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. I likhet med Høyre-lederen snakker Lysbakken om valgfrihet og enkeltmennesket når han beskriver sin visjon for fremtidens Helse-Norge.

– Jeg tror det offentlige må tilby mer reell valgfrihet, og gi den enkelte større innflytelse på hva slags tilbud man får. Det offentliges evne til å tilby omsorg som er tilpasset den enkeltes behov, vil også være avgjørende for oppslutningen om velferdsstaten, mener SV-lederen.

Mot korrupsjon

Karin Andersen går inn som nestleder for SVs stortingsgruppe, mens Snorre Valen, som går inn i utenriks- og forsvarskomiteen, blir 2. nestleder.

Valen vil, foruten det som er obligatorisk for en SV-er – å fronte palestinernes sak i Midtøsten-konflikten, kjempe mot korrupsjon i utviklingsland.

Les også: Overrasket over Solheims reaksjon

– Det forsvinner ti ganger så mye penger ut av u-land, som det landene får i bistand til sammen, så å jobbe for gjennomsiktighet her er veldig viktig, sier Valen.

Ferske vararepresentanter

Med Heikki Holmås, Inga Marte Thorkildsen og Bård Vegar Solhjell i regjeringen, har tre vararepresentanter tatt deres plass på Stortinget.

Mari Lund Arnem (kirke-, utdannings- og forskningskomiteen) og Rannveig Kvifte Andresen (familie- og kulturkomiteen) kommer inn fra henholdsvis Oslo og Akershus, mens Lars Egeland (energi- og miljøkomiteen) møter fast fra Vestfold.

– Det er litt her som i regjeringen, fornyelse kan være en god ting. Nå får vi inn tre nye, sultne representanter som er veldig ivrige etter å markere seg her på huset og å få til resultater på sine fagfelt, sier en fornøyd Audun Lysbakken.

Les flere nyheter

Personvernpolicy