Norge stenger ambassaden i Damaskus

PROTESTERER: Demonstranter protesterer mot Syrias president Bashar al-Assad i Kafranbel nær byen Idlib søndag. Norge stengte mandag sin ambassade i landet på grunn av sikkerhetssituasjonen. Foto: Reuters
PROTESTERER: Demonstranter protesterer mot Syrias president Bashar al-Assad i Kafranbel nær byen Idlib søndag. Norge stengte mandag sin ambassade i landet på grunn av sikkerhetssituasjonen. Foto: Reuters

Norge gjør som stadig flere land og stenger ambassaden i Syrias hovedstad Damaskus. Men stengningen er ingen diplomatisk reaksjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksdepartementet besluttet mandag å lukke dørene til ambassaden på grunn av konflikten som herjer landet.

– Vi har av sikkerhetshensyn valgt å stenge ambassaden i Damaskus, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

– Ingen reaksjon

Men stengingen er ingen diplomatisk reaksjon mot det syriske regimet, opplyser Støre.

– Politisk mener jeg det er riktig å opprettholde de diplomatiske forbindelsene til Syria, sier utenriksministeren til NRK.

Det er heller ikke klart hvor lenge ambassaden vil holde stengt.

Les også: Syria-ambassadør: - Forferdelig situasjon

– Det vil være en løpende vurdering, sier underdirektør Frode Andersen i UD til NTB.

Av de to norske diplomatene som i dag jobber ved ambassaden, blir den ene kalt hjem.

– Én blir igjen for å drive politisk rapportering. Vedkommende blir tilknyttet den danske ambassaden, sier Andersen.

I februar ble staben ved ambassaden redusert fra fire til to diplomater.

Løsning langt unna

Ett drøyt år etter at opprøret i Syria brøt ut, ser løsningen på den stadig mer borgerkrigslignende konflikten ut til å være lenger unna enn noensinne.

Den siste tiden har det vært voldsomme kamper, også i Damaskus. For en drøy uke siden ble hovedstaden rammet av flere kraftige eksplosjoner og bombeangrep, blant annet i bydelen al-Mezzeh der det ligger mange ambassader.

Les også: Massiv fordømming av ambassadebrenning

Mandag gikk syriske sikkerhetsstyrker til angrep på byen Homs, som ligger midt i Syria, for sjuende dag på rad.

Samme dag møttes flere fraksjoner fra den syriske opposisjonen i Istanbul i Tyrkia for å prøve å samle rekkene. Syria sto også på dagsordenen da USAs president Barack Obama mandag møtte sin russiske kollega Dmitrij Medvedev under nedrustningskonferansen i Sør-Korea.

Annan til Moskva

Hittil har konflikten i Syria krevd minst 9.100 menneskeliv, ifølge FN.

Mandag dro Kofi Annan, spesialutsending til Syria for FN og Den arabiske liga, til Moskva for å prøve å overtale russerne til å bli med på en avtale.

Russland og Kina, som har faste plasser i FNs sikkerhetsråd, har hele tiden nektet å bli med på en avtale som innebærer et krav om at president Bashar al-Assad og hans regime må gå av, slik opposisjonen krever.

Annan understreker at konflikten må løses før eller siden.

– Dette kan ikke få dra ut i all evighet. Som jeg har sagt til de involverte partene, så kan de ikke stå imot forandringens vind, sa Annan under besøket i Moskva.

Annans talsmann bekreftet mandag kveld at Syria formelt har svart på utsendingens fredsplan.

Lukker dørene

Norge er det 19. landet i rekken som stenger sin ambassade. Sist ut var Tyrkia, som stengte sin ambassade mandag morgen på grunn av den forverrede sikkerhetssituasjonen. Andre land som har lukket dørene, er USA, Storbritannia, Italia samt en rekke arabiske land. Norske myndigheter fraråder alle reiser eller opphold i Syria, og nordmenn som befinner seg i landet, er blitt bedt om å reise.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy