Uskyldig sonet 17 år - får ingen erstatning

17 ÅR VEKK: Alan Northrop satt 17 år i fengsel, før han klarte å bevise sin uskyld. Tiden etter at han ble løslatt har heller ikke vært lett. Se video med intervju av Northrop nederst i saken. (Skjermdump)
17 ÅR VEKK: Alan Northrop satt 17 år i fengsel, før han klarte å bevise sin uskyld. Tiden etter at han ble løslatt har heller ikke vært lett. Se video med intervju av Northrop nederst i saken. (Skjermdump)

Alan Northrop ble i 1993 arrestert for voldtekt og kidnapping av en husholderske, og dømt til 23 år fengsel. 17 år senere ble det konkludert med at han ikke var gjerningsmannen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Like etter at amerikanske Northrop ble pågrepet for den brutale forbrytelsen, startet han en innbitt kamp for å renvaske seg.

Men det var først i 2000 ting begynte å skje. Da kontaktet Northrop et bistandsprosjekt ved jus-avdelingen ved universitetet i Washington, som hjelper personer som mener de er uskyldig dømt, skriver CNN.

10 år med DNA-krangel

På tross av den juridiske hjelpen, nektet aktoratet i mange år Northrop å bruke mer avanserte DNA-tester av bevisene han ble dømt på.

Først i 2005 ble nye tester gjennomført, men det tok ytterligere fem år før retten kunne konkludere med at det ikke var Northrops DNA som var blitt funnet på offeret. I 2010 var han dermed en fri mann igjen.

Les også: Amanda Knox frikjent for drap

Selv om Northrop selvsagt var lettet å slippe ut, er det også alt han har fått for de 17 årene han ble fratatt. Washington praktiserer nemlig, i likhet med 23 andre stater i USA, ingen form for kompensasjon for personer som har blitt uskyldig dømt.

Hadde Nortrop tilbrakt de samme 17 årene fengslet i en av de 27 statene som praktiserer kompensasjon, kunne han trolig ventet seg flere hundretusen dollar i oppreisning.

Les også: - Vi visste Quick løy

- En forferdelig urett

Det eneste Northrop hadde av midler da han forlot fengselet, var 2500 dollar som han delvis hadde blitt tilsendt og delvis hadde spart opp fra arbeid innenfor fengselsmurene.

Lederen for bistandsprosjektet som hjalp Northrop, Lara Zarowsky, mener det er på høy tid med en forandring. Hun driver nå lobbyvirksomhet for å få innført en lov i Washington som vil gi uskyldig dømte krav på erstatning, men også rådgivning og hjelp til å skaffe seg arbeid.

Les også: - Viggo Kristiansen fikk aldri rettferdig behandling

De to siste er rettigheter som foreløpig kun er forbeholdt tidligere straffedømte som var skyldige. Northrop har følgelig ikke blitt tilbudt noe av dette etter 17 år som uskyldig dømt, og måtte starte på bar bakke da han slapp ut.

- Magefølelsen sier umiddelbart at det er en forferdelig urett her, slår Zarowsky fast overfor CNN.

Les flere nyheter

Personvernpolicy