Hver tredje sykehjemspasient blir feilmedisinert

Hver tredje sykehjemspasient over 65 år blir feilmedisinert, viser en doktorgradsavhandling av Kjell H. Halvorsen ved Universitetet i Bergen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Halvorsen har studert kvaliteten på medisineringen ved norske sykehjem. Han har sammenlignet pasientenes legemidler med en sjekkliste over legemidler som blir antatt å være uheldige å bruke for eldre mennesker.

Konklusjonen hans er at en tredel av sykehjemspasientene fikk minst ett uhensiktsmessig legemiddel, skriver Bergens Tidende.

– Det er fremdeles ikke optimal medisinering, spesielt innen sykehjem, sier han til avisen.

Les også: 3 av 4 sykehjemsboere risikerer feilmedisinering

Leder av Norsk geriatrisk forening, Nils Jacob Holand støtter Halvorsens konklusjon. Det er for dårlige rutiner i norske sykehjem, mener Holand. Det er sykehjemsledelsens ansvar å sørge for at legene får bedre systemer å jobbe med for å hindre feilmedisinering, mener han.

Studiens forfatter har også sett på hvordan et tettere samarbeid mellom lege, farmasøyt og sykepleier kan bedre legemiddelbruken.

– Å sette et team med leger og farmasøyter sammen viser seg å ha effekt for å løse disse problemene. Farmasøyter har vært lite brukt ved sykehjemmene tidligere, sier Halvorsen.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy