USA vil hjelpe Syrias opprørere

USAs president Barack Obama og Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan møtte pressen etter samtaler i Seoul søndag. Foto: REUTERS / Larry Downing / SCANPIX
USAs president Barack Obama og Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan møtte pressen etter samtaler i Seoul søndag. Foto: REUTERS / Larry Downing / SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA og Tyrkia er nå blitt enige om å bidra med forsyninger til syriske opprørere. Syria kan stå overfor sin siste sjanse til å unngå en lang og blodig borgerkrig, advarer russerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Konflikten i Syria

* I mars 2011 brøt det ut demonstrasjoner mot president Bashar al-Assads regime. Regimet har forsøkt å knuse opprøret ved bruk av vold og militærmakt.

* Ifølge syriske aktivister er mer enn 9.100 mennesker drept i opprøret. Tallene er ikke stadfestet av uavhengige kilder.

* Assad har bestemt at det den 7. mai skal holdes valg til ny nasjonalforsamling.

* FN og Den arabiske ligas spesialutsending til Syria, Kofi Annan, arbeider for en fredelig løsning på konflikten.

USAs president Barack Obama og Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan ble søndag enige om å forsyne de syriske opprørerne med «ikke-dødelig» materiell, for eksempel kommunikasjonsutstyr, opplyser en amerikansk tjenestemann.

De to lederne møttes i Sør-Koreas hovedstad Seoul foran en internasjonal konferanse om atomsikkerhet.

USA har flere ganger signalisert at det kan bli aktuelt å forsyne opprørerne med utstyr. Det hvite hus har imidlertid uttalt at det ikke er aktuelt å forsyne opprørerne med våpen, ettersom det vil kunne føre til økte sivile tap.

Den nye enigheten mellom USA og Tyrkia kan likevel ventes å provosere Russland, som mener Vesten går for langt i å velge side i konflikten i Syria.

Annan i Moskva

Russlands president Dmitrij Medvedev var søndag i et møte med Kofi Annan, som er FN og Den arabiske ligas spesialutsending til Syria.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Annan har Russlands fulle støtte i sitt arbeid for å få på plass en fredsplan for Syria, sa Medvedev etter møtet.

– Dette kan være Syrias siste sjanse til å unngå en langvarig og blodig borgerkrig, advarte han.

Les også: Russland fortsetter våpensalg til Syria

Russland har gjentatte ganger understreket at begge sider må avstå fra vold i konflikten i Syria, opprørerne så vel som regimet.

Ønsker «legitim» regjering

Obama uttalte etter sitt møte med Erdogan at de to var enige om at makten må overføres til en «legitim regjering» i Syria.

Syriske opposisjonsgrupper forsøker nå å samle seg om en felles ledelse, og den 1. april skal det bli holdt et møte for «Syrias venner» i Istanbul.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsyninger til de opposisjonelle gruppene og nødhjelp til syrere som er rammet av konflikten, vil bli et viktig tema under møtet, opplyser USAs nasjonale visesikkerhetsrådgiver Ben Rhodes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Norge fordømmer bruk av landminer i Syria

Erdogan fremhevet etter sitt møte med Obama at 17.000 syriske flyktninger hittil har funnet veien over grensen til Tyrkia.

Tyrkia «kan ikke være tilskuere» til den humanitære krisen som er utløst av opprøret, påpekte han.

Harde kamper

Syriske aktivister hevder at mer enn 9.100 mennesker er blitt drept i konflikten hittil, men tallene er vanskelige å etterprøve.

Søndag fortsatte kampene, og det ble meldt om kamper fra hovedstaden Damaskus til grensa mot Tyrkia i nord.

Dagen i forveien kunngjorde Den frie syriske hær, den viktigste væpnede opprørsgruppen i landet, at den hadde dannet et militærråd. Dette skal ifølge kunngjøringen fungere som felles ledelse for opprørsstyrkene i landet.

Den militære organiseringen skjer parallelt med forsøk på samordning av den politiske opposisjonen mot president Bashar al-Assad og hans regime.

Les flere nyheter