Fengslet hviterusser får ytringsfrihetspris uten å vite det

Ales Bjaljatski er den fengslede lederen av menneskerettsgruppa Vesna. Foto: Scanpix/AP.
Ales Bjaljatski er den fengslede lederen av menneskerettsgruppa Vesna. Foto: Scanpix/AP.

Natalja Pintsjuk mottok søndag Forfatterforeningens ytringsfrihetspris på vegne av sin mann, Ales Bjaljatski. Prisvinneren vet selv ennå ingenting om at han er æret for sin betydelige innsats for menneskerettigheter og ytringsfrihet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bjaljatski soner en dom på fire og et halvt års fengsel for skatteunndragelser, og ble 27. februar overført fra et midlertidig opphold i fengsel til en arbeidskoloni i Babrujsk i Hviterussland.

– Mannen min vet ennå ikke at han har fått prisen, men når jeg kommer hjem skal jeg skrive og fortelle ham det, sier Natalja Pintsjuk til NTB.

Bjaljatskis kone er sikker på at han vil bli glad for prisen og sette den høyt.

– Dette uttrykker på mange måter støtte til det arbeidet Ales (Bjaljatski) driver og de målene han har satt seg, sier Pintsjuk.

Bjaljatski har studert hviterussisk litteratur og er medlem av forfatterforeningen i Hviterussland, men er likevel mest kjent for sitt arbeid som leder gjennom 15 år for menneskerettighetsorganisasjonen Viasna.

4. august i fjor ble Ales Bjaljatski dømt til fire og et halvt års fengsel for skatteunndragelse samt til inndragning av eiendom. Den norske forfatterforeningen mener rettsprosessen brøt med Hviterusslands internasjonale forpliktelser.

Les flere nyheter

Personvernpolicy