Ofre for massedrap i Afghanistan fikk erstatning

En afghansk mann sitter ved siden av tildekte lik av mennesker som ble drept av en amerikansk soldat i Kandahar-provinsen 11. mars. Ofre og pårørende skal ha fått flere hundre tusen kroner i oppreisning etter massedrapene, som kostet 17 menneskeliv. (Foto: Reuters/Ahmad Nadeem/Scanpix)
En afghansk mann sitter ved siden av tildekte lik av mennesker som ble drept av en amerikansk soldat i Kandahar-provinsen 11. mars. Ofre og pårørende skal ha fått flere hundre tusen kroner i oppreisning etter massedrapene, som kostet 17 menneskeliv. (Foto: Reuters/Ahmad Nadeem/Scanpix)

To uker etter at en amerikansk soldat drepte 17 sivile afghanere, har pårørende og ofre for tragedien fått utbetalt flere hundre tusen kroner i oppreisning, ifølge afghanske kilder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det amerikanske forsvaret har gitt de dødes familier 50.000 dollar, eller drøye 288.000 kroner for hver av ofrene i kompensasjon under en privat seremoni på provinsguvernøren i Kandahars kontor, ifølge regjeringskilder og stammeleder.

De som ble såret av den amerikanske soldaten fikk 11.000 dollar hver, tilsvarende rundt 63.000 kroner, ifølge kildene.

Les også: Taliban vil hevne massakre i Afghanistan

Amerikanske offiserer, lokale ledere og stammeledere deltok på seremonien.

– Vi ble invitert av utenlandske og afghanske tjenestemenn i Panjwai, som sier pengene er støtte fra Obama, sier stammeleder Haji Jan Agha til Reuters. Han sier han mistet fettere og kusiner i tragedien.

Tok pause?

En annen stammeleder og medlem i provinsrådet i Kandahar, Haji Agha Lalai, bekrefter utbetalingene overfor AFP. Utbetalingene på til sammen over 5 millioner norske kroner utgjør en formue i Afghanistan.

Anonyme afghanske regjeringskilder bekrefter at utbetalingene har funnet sted, men beløpene som blir opplyst varierer noe.

Den amerikanske sersjanten Robert Bales er anklaget for å ha drept 17 personer i massakrene som fant sted i to landsbyer i Panjwai-distriktet i Kandahar-provinsen 11. mars.

Les også: Soldat drakk før massakre

De fleste ofrene var kvinner og barn. Bales er også siktet for seks tilfeller av drapsforsøk, og risikerer dødsstraff for anklagene.

Søndag kom det meldinger om at Bales mistenkes for å ha utført drapene i to etapper. En anonym amerikansk tjenestemann sier til Reuters at sersjanten trolig vendte tilbake til basen sin etter de første drapene, før han gikk ut igjen og fortsatte og drepe.

NATO bekrefter ikke

Den NATO-ledede ISAF-styrken vil verken bekrefte eller avkrefte at utbetalingene har skjedd.

– I tråd med ISAFs retningslinjer gir vi ikke erstatninger for tap som følge av kamphandlinger, i kamprelaterte aktiviteter eller operative behov, sier en ISAF-talsmann i Kabul.

Han la imidlertid til at enkeltland kan bidra med «en slags form for erstatning i henhold til kulturelle normer i Afghanistan», men at slike utbetalinger vanligvis blir holdt hemmelig.

Les også: Tiltalt for 17 drap

Mange frykter at familier som kompensasjon kan bli mål for Taliban-opprørere, som truer med å angripe enhver som tar imot penger fra USA eller andre utenlandske styrker i Afghanistan.

I militærfengsel

Bales skal ha forlatt basen sin i mørket hvorpå han skal ha gått fra hus til hus i to landsbyer og skutt sivile i hjemmene deres. Blant de drepte er fire menn, fire kvinner og ni barn. En mann, en kvinne og fire barn ble såret, ifølge det amerikanske forsvaret.

Rettssaken vil trolig finne sted ved militærbasen Lewis-McChord i delstaten Washington.

Bales sitter nå fengslet i et militærfengsel i Kansas, men vil senere bli overført til basen i Washington.

Les flere nyheter

Personvernpolicy