Forsker: – Må informere om fordelene med snus

– Snustypene på det norske markedet er ikke risikofrie, men de fører verken til kols, lungekreft eller munnhulekreft, argumenterer rusmiddelforsker Karl Erik Lund.
– Snustypene på det norske markedet er ikke risikofrie, men de fører verken til kols, lungekreft eller munnhulekreft, argumenterer rusmiddelforsker Karl Erik Lund.

Flere vil slutte å røyke hvis myndighetene informerer om fordelene ved å bruke snus. Det mener forsker Karl Erik Lund.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et flertall av røykerne tror snus er like farlig som røyk og ønsker derfor ikke å bruke snus når de skal prøve å slutte med å røyke.

Les også: Snus farlig for fosteret

Forskningsleder Karl Erik Lund ved Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirius) mener helsemyndighetene nå må på banen og fortelle sannheten om hvor mye mindre farlig snus er, skriver Aftenposten.

– Hvis vi fikk dagligrøykerne som ikke klarer å slutte over på snus, ville det kunne redde livet deres. Røyking er livsfarlig, sier Lund.

Les også: To av tre leger overdriver risikoen av snusbruk

Han har forsket på røykeatferd i 20 år og sier at det er bred enighet om at snus har minst 90 prosent mindre skadepotensial enn tobakk.

– Snustypene på det norske markedet er ikke risikofrie, men de fører verken til kols, lungekreft eller munnhulekreft. De har sannsynligvis meget lav sammenheng med utvikling av hjerte- og karsykdommer, sier han.

Les også: Ungdomsrøyking har halvert på få år

Lunds oppfordring møter ikke særlig gehør hos Helsedirektoratet.

– Snus er et avhengighetsskapende stoff og vi vet det gir økt risiko for enkelte kreftformer. Det er derfor ikke aktuelt for Helsedirektoratet å anbefale snus som metode for å slutte å røyke, sier avdelingsdirektør Anne Hafstad i Helsedirektoratet.

Les flere nyheter

Personvernpolicy