Kom farlig nær romstasjonen

Rester av en gammel russisk satellitt passerte farlig nær Den internasjonale romstasjonen lørdag. Foto: Scanpix/EPA.
Rester av en gammel russisk satellitt passerte farlig nær Den internasjonale romstasjonen lørdag. Foto: Scanpix/EPA.

Deler av en gammel russisk satellitt suste forbi Den internasjonale romstasjonen lørdag. Mannskapet på seks måtte søke midlertidig tilflukt i to redningskapsler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hendelsen er den tredje i sitt slag etter mer enn et tiår der romstasjonen har vært konstant bebodd av mennesker. De første delene til romstasjonen ble skutt opp av Russland i 1998, melder AFP.


Den russiske romfartsorganisasjonen sier romsøppelet passerte i 23 kilometers avstand fra ISS. De tre russerne, to amerikanske astronauter og et nederlandsk besetningsmedlem måtte søke tilflukt i to Soyuzkapsler.

I kapslene ventet de på at satellittdelen skulle passere, før de gikk tilbake til sine vanlige arbeidsoppgaver, heter det i en uttalelse fra Nasa.

Les også: - Minner om en planet

Soyuzkapslene er koblet til ISS og brukes av mannskapet når de skal tilbake til jorda etter oppdrag eller ved nødsituasjoner.

- Trusselen er over, sier en representant for det russiske kontrollsenteret til nyhetsbyrået Interfax.

- Astronautene har vendt tilbake til sine arbeidsoppgaver.

Den siste hendelsen av denne typen skjedde i juni i fjor, da en bit romsøppel passerte bare 250 meter fra stasjonen.

Les også: Virvelvind på Mars

Millioner av biter med metall, plast og glass går i bane rundt jorda. Det er restene etter omkring 4600 oppskytninger siden romalderen begynte for 55 år siden.

Søppelet kommer i hovedsak fra eldre satellitter og bæreraketter. Det var rester av satellitten Cosmos 2251 som passerte romstasjonen lørdag. Den ble skutt opp av Russland i 1993.

Les mer om utforskningen av verdensrommet

Personvernpolicy