– Breivik tilpasser forklaringen etter mediene

Terrorsiktede Anders Behring Breiviks forsvarer Geir Lippestad. Foto: Morten Holm / Scanpix
Terrorsiktede Anders Behring Breiviks forsvarer Geir Lippestad. Foto: Morten Holm / Scanpix

Terrortiltalte Anders Behring Breivik tilpasser forklaringen sin ut fra det som står i mediene om saken hans, sier forsvarer Geir Lippestad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag deltok han i en debatt på den årlige journalistkonferansen Skup i Tønsberg. Temaet for debatten var blant annet de mange lekkasjene til mediene under terrorsaken, skriver fagbladet Journalisten.

– Lekkasjene må stanses, var Lippestads klare beskjed til de mange journalistene i salen, og ikke minst til politi og advokatkolleger.

Forsvareren nevnte blant annet hva som skjedde da den første rapporten fra de psykiatrisk sakkyndige ble kjent.

– Det førte til at min klient ikke ville snakke med andre sakkyndige. For øvrig leser han alt om saken i avisene og tilpasser sin forklaring etter det som står der. Ikke minst når det gjelder det mediene har skrevet om at han skal være tilregnelig. Det tar han som et tegn på at journalistene og han selv er på linje, forklarer Lippestad.

Les også: Tviler på Breiviks terrorceller

Poenget han vil få fram er at lekkede dokumenter kan påvirke rettsprosessen, men han klandrer ikke journalistene som bruker dette materialet. Han er heller ikke tilhenger av å bruke straff mot medier som trykker lekket taushetsbelagt materiale.

– Det vil jo være spesielt om journalistene skal være skeptiske til å bringe nyheter de sitter på videre, sier han og legger til at lekkasjer kan komme fra flere parter i en sak, både fra advokater og politi.

Les flere nyheter

Personvernpolicy