Åpen for alle - alltid

To jordskjelv rystet Vestlandet

Innbyggerne i Bergensområdet og andre deler av Vestlandet opplevde lørdag morgen det største jordskjelvet på tolv år. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Innbyggerne i Bergensområdet og andre deler av Vestlandet opplevde lørdag morgen det største jordskjelvet på tolv år. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Artikkelen fortsetter under annonsen

To jordskjelv i rask rekkefølge rystet Vestlandet lørdag formiddag. Det første hadde sentrum sørvest for Fedje, det andre rett ved Voss.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skjelvene er de kraftigste i området på tolv år. De førte ikke til særlige skader, men folk i områdene kunne kjenne husene riste, og mange hørte et dypt bulder.


Det første skjelvet hadde sitt senter i Øygarden-forkastningen sørvest for Fedje og ble registrert av målestasjonene klokken 7.05. Skjelvet var kraftig etter norske forhold, og er målt til en magnitude på 3,2. Magnitude-begrepet erstatter den tidligere brukte Richters skala.

Bare fem timer senere, klokken 12.05, ble et skjelv med styrke 3,3 registrert med sentrum 14 kilometer nede i jordskorpen under Voss, ifølge Norsk Nasjonalt Seismisk Nettverk.

Flere bekymrede personer ringte operasjonssentralen ved Hordaland politidistrikt, enkelte trodde det hadde gått et større snøskred, opplyser operasjonsleder Gustav Landro.

– Uvanlig

– To jordskjelv så tett på hverandre er uvanlig, sier Kuvvet Atakan, professor i seismologi ved Universitetet i Bergen til NTB. Flere jordskjelv etter hverandre er ikke så sjeldent, men de kommer som oftest litt mer spredd utover i tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I 2000 hadde vi flere skjelv i regionen fordelt på en periode på fire-fem måneder. Det kraftigste var den 12. august, med sentrum i Stord-Bømlo-området. Det hadde en magnitude på 4,2. Det var også skjelv i november det året, og et den 8. desember med styrke 3,6. Et skjelv i 1989 hadde også en styrke på 4,2, forteller Atakan.

Han utelukker ikke at det nå kan komme flere skjelv med omtrent samme styrke som de som rammet Vestlandet lørdag.

Spenning i jordskorpen

Årsaken til at flere skjelv kommer tett, er at det bygges opp spenning i bergartene i jordskorpen.

– Spenningen forårsakes av regionale bevegelser i kontinentalplatene og landheving. Den bygges opp i et ti-femtenårsperspektiv, før den utløses i mindre skjelv, sier Atakan.

Bevegelsene som følger med jordskjelv med den styrken Vestlandet opplevde lørdag, er svært små.

– Jordskjelv med en magnitude under 4,5 har ikke særlige skadevirkninger. Jordskjelvaktiviteten er ikke på noe alarmerende nivå, sier Atakan.

Les flere nyheter