Vestlige land stanset kritikk av Libya

Forslag om å be makthaverne i Libya stanse tilfeldige arrestasjoner og drap på svarte afrikanere, er blitt stanset av vestlige land i FNs menneskerettighetsråd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rådet diskuterte fredag en resolusjon om situasjonen i Libya, og Russland foreslo at den burde inneholde en oppfordring om å unngå tilfeldige arrestasjoner. Uganda ba om at teksten burde uttrykke dyp bekymring for drap på personer i Libya som kommer fra afrikanske land sør for Sahara.

Både USA og flere europeiske land avviste disse forslagene, og årsaken var angivelig at de ble fremmet for sent. Resolusjonen som ble vedtatt, inneholdt i stedet en oppfordring om at Libya må granske anklager om menneskerettsbrudd.

Organisasjonen Human Rights Watch mener formuleringene i resolusjonsteksten er for svake. Til tross for at USA og europeiske land hevder de legger press på myndighetene i Libya, så stemte de mot forslagene fra Russland og Uganda, påpeker organisasjonen.

– Resolusjonen vender det døve øret til de alvorlige overgrepene som finner sted i Libya i dag, sier Julie de Rivero fra Human Rights Watch.

Organisasjonen mener enkelte libyske militsgrupper begår forbrytelser mot menneskeheten.

Dagens libyske regjering kom til makten etter at diktatoren Muammar Gaddafi ble styrtet av opprørere som fikk betydelig militær støtte fra USA og europeiske land.

Les flere nyheter

Personvernpolicy