Åpen for alle - alltid

USA-bosatte Frøydis gir republikanerne penge-pryl

LEENDE KONKURRENTER: Mitt Romney (t. v) og Newt Gingrich morer seg med hverandre under en tv-debatt i Arizona i forrige måned. – Romney er ærligere enn Gingrich, mener norske Frøydis Heller Beckerman. Foto: Ap/privat
LEENDE KONKURRENTER: Mitt Romney (t. v) og Newt Gingrich morer seg med hverandre under en tv-debatt i Arizona i forrige måned. – Romney er ærligere enn Gingrich, mener norske Frøydis Heller Beckerman. Foto: Ap/privat
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter snart 50 år i USA synes norskfødte Frøydis Heller Beckerman (70) fortsatt at pengebruken i amerikanske valgkamper er skammelig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Republikanernes nominasjonskamp

* Den moderate Mitt Romney og den kristenkonservative Rick Santorum leder an i kampen om å bli det republikanske partiets presidentkandidat.

* De to øvrige kandidatene, Newt Gingrich og Ron Paul, har skaffet seg langt færre delegater enn Romney og Santorum, men har ikke gitt opp kampen.


* Partiets presidentkandidat skal formelt velges under landsmøtet 27. august.


* Selve presidentvalget holdes 6. november.

Kilde: NTB

Beckerman er oppvokst i Askim i Østfold, men flyttet til USA i 1963. Nå bor hun i Columbia i delstaten Maryland, 45 minutters kjøring fra hovedstaden Washington, D.C.

3. april går delstaten hennes til urnene for å velge sin republikanske presidentkandidat foran høstens valg.

Beckerman har sin favoritt, men hun refser alle kandidatene for å brenne av store summer på svertekampanjer.


Å bruke penger på negative reklamekampanjer er en forferdelig måte å bruke penger på. Det skaper en stygg valgkamp. Disse pengene kunne vært brukt til så mange andre ting som kunne kuttet underskuddet, hjulpet folk ut i arbeid og gitt dem husene tilbake, sier den norske kvinnen til ABC Nyheter.


– En skam

Årets valgkamp er også preget av Super PAC-er, organisasjoner som støtter hver sin kandidat med penger og massive reklamekampanjer. Siden nye regler gjør at disse kan motta ubegrenset med donasjoner, har det ført til at rikfolk med egne agendaer pøser penger inn i Super PAC-ene til den kandidaten de liker best, skriver NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Gingrich-seier er godt nytt for Obama


Det er en skam at jo mer penger du har, dess større er sjansen for å vinne. Smarte folk som ikke har millioner å rutte med, kan ikke konkurrere. Dessverre er det slik det amerikanske kapitalistiske systemet fungerer, sier Frøydis Beckerman.

Pensjonisten mener likevel at Mitt Romney, som har mest penger å rutte med av republikanerne, er best egnet til å lede USA de neste årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han har erfaring på mange områder, som guvernør, gründer og leder for OL, og han har hatt suksess med det han har gjort. Romney er ikke en Washington-insider og jeg tror ikke han kommer til å la seg diktere av spesialinteresser, som Gingrich som ble kastet som leder for Representantes hus fordi han ikke gjorde ting riktig.

Beckerman mener også at Mitt Romney er langt ærligere enn Newt Gingrich, og sikter til at sistnevntes to første ekteskap endte i skilsmisse på grunn av utroskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ser presidentaktig ut og snakker godt for seg

Newt Gingrich, Rick Santorum og Ron Paul nekter fremdeles å gi slipp på nominasjonsdrømmen selv om Mitt Romney leder soleklart. Romney har dobbelt så mange delegater som Santorum, det vil si stemmer fra nominasjonsvalgene i de ulike delstatene. At Santorum skal klare å ta igjen Romney før det rebublikanske landsmøtet i slutten av august, regnes dermed som usannsynlig.

Les også: Arbeiderklassen svikter Romney


Romney er en sterk kandidat som i det store skjønner hva som er problemene våre. Han ser presidentaktig ut og snakker godt for seg. Dessverre har han problemer med å kommunisere med folket. Han er også mormoner, og mange amerikanere er kritiske til å ha en president som er mormoner, påpeker Frøydis Heller Beckerman.

Den uvanlig seige kampen internt blant republikanerne gjør også de politiske strategene urolige. De må sitte på sidelinjen og se på at tiden de kunne brukt på å angripe Demokratene og president Barack Obama, nå går med til bitter krangel mellom ulike fløyer av partiet, skriver NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


– Norge var smarte

Samtidig som eliten i partiet er bekymret, ser det ikke ut til at velgerne lar seg affisere. De fortsetter å stemme fram både Santorum og Gingrich, sier Molly Ball, politisk kommentator i nyhetsmagasinet The Atlantic, til NTB.

Frøydis Heller Beckerman sier hun er overrasket over at folk fortsetter å stemme på Newt Gingrich, som «har så mye bagasje å drasse på».

Les også: – Gingrich er en slu rev


Han har en måte å snakke på som amerikanere liker til tross for at han gjorde en elendig jobb i Kongressen og var lobbyist for bankene Freddie Mac og Fannie Mae.

– Alt dette – og de andre bankene og finansinstitusjonene som levde på kreditt – bidro til finanskrisen vi er inne i. Norge var smarte som ikke ble EU-medlem og som ikke bruker mer penger enn landet har, mener Beckerman.

– Det USA trenger nå er å få folk tilbake i arbeid, avslutter nordmannen.

Les flere nyheter