Tidligere FBI-informant: - Skapte våre egne terrorplaner

SKITTENT SPILL: En tidligere FBI-informant, som hadde som oppgave å infiltrere muslimske miljøer i USA, hevder at FBI forsøker å lokke uskyldige til å delta i «falske» terrorplaner, for så å kunne pågripe dem.(Foto: AFP)
SKITTENT SPILL: En tidligere FBI-informant, som hadde som oppgave å infiltrere muslimske miljøer i USA, hevder at FBI forsøker å lokke uskyldige til å delta i «falske» terrorplaner, for så å kunne pågripe dem.(Foto: AFP)

En tidligere informant i den amerikanske etterretningstjenesten hevder FBI lokket folk til å planlegge terror, for så å kunne avverge falske terrorangrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kraftsalven kommer fra Craig Monteilh som forteller om hvordan han i over ett år utga seg for å være en radikal muslim, i håp om å avsløre terrorplaner i muslimske miljøer innenfor USAs egne grenser.

- Det er ingen ekte jakt. Alt er rigget, sier Monteilh til The Guardian.

- FBI bruker kriminelle

Mens ledelsen i FBI insisterer på at de har sin fulle hyre med å forsvare USA fra nye terrorangrep etter 11.september 2001, tegner Monteilh et ganske annet bilde.

Han var blant annet involvert i en av de mer kontroversielle taktikkene til FBI; å bruke konfidensielle informanter, ofte med kriminelle rulleblader selv, til å lokke andre personer til å gjøre noe straffbart.

For eksempel at FBI-informanten drar i gang en planlegging av et «falskt» terroristangrep. Når informanten får andre med på planen, varsles FBI som kan slå til og krysse av for nok et avverget terrorangrep.

Les også: - FBI trente torturister

Lokket med penger, ferie og biler

I artikkelen til The Guardian trekkes saken med Newburgh-kvartetten frem som et eksempel på hvordan det kan gjøres.

Der ble fire personer dømt for å ha planlagt et terrorangrep mot jødiske mål i bydelen Bronx. Senere har det blitt avslørt at en konfidensiell informant tilbydde en av de dømte 250.000 dollar, en gratis ferie og en bil for å hjelpe til i «angrepet».

Muslimske rettighetsgrupperinger har nå begynt å stille spørsmål ved om muslimske fellesskap blir urettferdig gjort til mål i et spill som er rigget fra FBI sin side.

Men Monteilh har ingen tro på at FBI vil innrømme at de bruker ulovlige taktikker i jakten på terrorister.

- De har ikke ydmykheten til å innrømme feil, sier han til The Guardian.

Les også: Etterretningstopp: - Bin Laden ble fraktet til USA

FBI ble varslet om sine egne

Den tidligere FBI-informanten forklarer til The Guardian at hans tidligere arbeidsgiver har to hovedmål. Det første er å avsløre potensielle militante personer. Sekundært at de bruker informasjon fra kilder som Monteilh, til å få personer som er under FBI-radaren til å bli informanter selv.

Ifølge Monteilh gikk mange av oppdragene så som så. Hans oppgave var å lokke andre muslimer utpå med prat om jihad og terrorangrep. I stedet fikk FBI tips fra flere av samfunnene Monteilh infiltrerte om at de hadde en potensiell ekstremist i nettverket; altså Monteilh selv, som var FBIs egen informant.

Nå har Monteilh slått seg sammen med den amerikanske rettighetsorganisasjonen American Civil Liberties Union i et søksmål mot FBI, som ikke ønsker å kommentere saken.

Les også:

FBI om Steve Jobs: - Stoffmisbruker, manipulator og en dårlig far

- P ST kunne ikke avverget terrorplanene

Bin Laden ville drepe Obama


Les flere nyheter

Personvernpolicy