Knytter Oljefondet til etnisk rensing

Den svenske avisen Aftonbladet offentliggjør i dag et dokument som viser at oljeselskaper kan ha bidratt økonomisk til etnisk resning i Sudan. Det norske Petroleumsfondet eier aksjer i to aktuelle selskaper. Illustrasjonsfoto: Scanpix
Den svenske avisen Aftonbladet offentliggjør i dag et dokument som viser at oljeselskaper kan ha bidratt økonomisk til etnisk resning i Sudan. Det norske Petroleumsfondet eier aksjer i to aktuelle selskaper. Illustrasjonsfoto: Scanpix

Pensjonsfondet eier aksjer i to oljeselskaper som beskyldes for etnisk rensing i Sudan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 1998 skal regjeringen i Sudan ha lovet en militsleder kontanter betalt av utenlandske oljeselskaper for overgrep mot sivilbefolkningen.

Militslederen Paulinio Matip skal ha fått i oppdrag å fordrive sivile fra et område i nærheten av oljefelt i det som i dag er Sør-Sudan.

Det er den svenske avisen Aftonbladet som i dag offentligjør et dokument hvor avtalen mellom regjeringen i Khartoum og krigsherren fremkommer. Skrivet er datert 27. juli 1998.

Både før og etter at Sør-Sudan ble en selvstendig stat 9. juli i fjor, har det vært stridigheter med regjeringen i nord om oljeresursene i området.

Eier for 1,7 milliarder

Avisen fokuserer på det svenske oljeselskapet Lundin Oil (i dag Lundin Petroleum) hvor blant annet utenriksminister Carl Bildt tidligere satt i styret.

Sammen med det kanadiske selskapet Talisman Energy skal Lundin ha vært aktiv i det aktuelle området.

Les også: Tapte 86 milliarder i fjor

Det norske oljefondet, Statens Pensjonsfond Utland, eier i dag aksjer i begge disse selskapene.

Fondet eide 1,61 prosent av aksjene i Lundin Petroleum med en markedsverdi 753 millioner kroner ved årsskiftet, og 1,33 prosent av aksjene i Talisman Energy til en antatt verdi på over én milliard kroner.

Da avtalen som eventuelt skal ha blitt inngått eide fondet også aksjer for 3,6 millioner kroner i Talisman, viser en oversikt fra 1998.

Hvis selskapene har bidratt til finansiering av etnisk rensing, vil det stride mot de etiske retningslinjene som fondet er underlagt. Tidligere har 55 selskaper blitt ekskludert fra fondets portefølje.

– Ser fremover

Det er Norges Bank som forvalter fondet på vegne av Finansdepartementet. For tiden har det en antatt markedsverdi på om lag 3,5 billioner norske kroner. Fondets retninglinjer blir vurdert av et eget Etikkråd.

I dag vil ikke Etikkrådet si noe om de konkret vurderer fremferden til oljeselskapene Lundin og Talisman.

– Vi uttaler oss ikke om enkeltselskaper, sier sekretariatslederen Eli Ane Lund i Etikkrådet til ABC Nyheter.

Hun understreker at reglene skal bidra til å hindre egen medvirkning i eventuell tvilsom fremferd.

– Våre etiske retningslinjer er fremoverskuende, sier hun videre.

På det aktuelle tidspunktet var Lundin/Talisman aktive i to av tre oljekonsortium i området.

Les også: SV-Kristins nye lekekamerat

Den svenske freds- og konfliktforskeren Johan Brosché sier til Aftonbladet at dokumentet de offentliggjør er unikt.

– Det viser at en general som drev med etnisk rensning kunne få betalt fra oljeselskapene.

Forskeren sier også at militslederen Matip er kjent for å ha begått en rekke brudd mot menneskerettighetene i Sudan.

Fredag formiddag lykks det ikke ABC Nyheter å få en kommentar fra Lundin Petroleum, men kommunikasjonssjef Maria Hamilton svarer lørdag i en epost at det ikke har vært noe samarbeid mellom Lundin og Matip.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy