Lysbakken: Vemodig, men nødvendig å bytte ut Solheim

Det er vemodig å sende Tora Aasland og Erik Solheim ut av regjeringen, men det var nødvendig, sier SV- leder Audun Lysbakken. Foto: Morten Holm (Scanpix)
Det er vemodig å sende Tora Aasland og Erik Solheim ut av regjeringen, men det var nødvendig, sier SV- leder Audun Lysbakken. Foto: Morten Holm (Scanpix)

SV-leder Audun Lysbakken rydder ut de gamle for å gi plass til yngre krefter i regjeringen. – Nødvendig for foryngelsen av regjeringen og fornyelsen av SV, sier han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nybakte SV-lederen kvitter seg med to av partiets mest erfarne og faglig tunge politikere og setter inn to partifeller, som tross lang fartstid på Stortinget mangler erfaring fra regjeringsarbeid. Audun Lysbakken sier til NTB at det er vemodig å sende Tora Aasland og Erik Solheim ut av regjeringen, men framholder at det var nødvendig.

– Dette er et viktig ledd i den foryngelsen av partiet som jeg lovte på landsmøtet, og det er en nødvendig foryngelse av regjeringen. De nye statsrådene vil bringe med seg ny energi og nye perspektiver, sier han til NTB.

Les også: De nye SV-statsrådene er på plass

Erik Solheim selv har gitt klart uttrykk for at det kom svært overraskende på ham at han var ferdig som statsråd og at han har ønsket å fortsette. Anonyme kilder har uttalt til mediene at Solheim reagerte med sterkt sinne over beslutningen.

Lysbakken svarer ikke på spørsmål om han synes prosessen har vært ryddig og grei overfor partiveteranen Solheim.

Les også: Solheim tilbudt jobb av Bjarne Håkon Hanssen

Vil vinne valget

– Jeg vil ikke gå inn på om dette var vanskelig eller ikke. Solheim og Aasland er politikere jeg beundrer og respekterer, men noen ganger er det likevel riktig å gjøre et slikt grep av hensyn til helheten, sier han og viser blant annet til ambisjonene om å vinne neste stortingsvalg.

– Det er riktig å sette sammen laget nå, sånn at de nye statsrådene får tid til å sette sitt preg på regjeringens politikk, men jeg ser også framover mot neste regjeringsperiode, sier han.

Les også: Miljøbevegelsen splittet i synet på Solheims avgang

Han avviser at han samtidig kaster ut politisk erfaring og faglig tyngde ved å bytte ut en merittert og internasjonalt respektert politiker som Erik Solheim. Nestleder Bård Vegar Solhjell, som blir ny miljøminister, har erfaring som statsråd etter å ha sittet to år som kunnskapsminister i den rødgrønne regjeringens første periode, poengterer han.

Solhjell nummer to

Heikki Holmås, ny utviklingsminister, og Inga Marte Thorkildsen, som blir ny barne-, likestillings- og inkluderingsminister, har begge elleve års erfaring fra Stortinget og karakteriseres av partilederen som «to av Stortingets mest erfarne politikere».

Lysbakken går selv tilbake til Stortinget for å overta vervet som parlamentarisk leder etter Solhjell. Solhjell vil på sin side bli SVs representant i det viktige underutvalget i regjeringen, sammen med statsminister Jens Stoltenberg og Sp-leder Liv Signe Navarsete.

Les også: Erik Solheim går ut av regjeringen

Lysbakken framholder klima og rettferdighet som to av de politiske områdene SV kommer til å markere seg på i regjeringen. Selv skal han sammen med Solhjell forhandle med de andre partiene om den kommende klimameldingen.

– Det er lagt et veldig godt grunnlag for klimameldingen av Erik Solheim, som SV selvfølgelig er enige i. Derfor vil vi ikke se noen politiske forskjeller. Vi skal videreføre det arbeidet Erik har begynt på, sier Lysbakken, som understreker at «intet polisk område er så viktig for SV» som miljøpolitikken.

Les også:

Holmås: – En ære å få lov til å ta over etter Erik Solheim

Thorkildsen: – Barn er også folk

Solhjell forberedt på tøffe miljøtak

Les flere nyheter her

Personvernpolicy