Advarer mot farlige bleieposer

Minst ti barn har blitt kvelt av slike poser i England. Nå advarer også Helsedirektoratet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Storbritannia er myndighetene i gang med en omfattende kampanje for å advare foreldre mot bleieposer, som har tatt livet av minst ti spedbarn de siste ti årene, melder VG Nett.

Alle EU-land blir nå varslet om kvelningsrisikoen knyttet til slike poser.

Bleieposene brukes for å oppbevare brukte bleier før de kastes og er laget av tynn plast. Flere av de fatale ulykkene i England har oppstått fordi bleieposene har vært lagret innenfor babyens rekkevidde, for eksempel nær barnesengen eller under madrassen.

Den tynne plasten klistrer seg lett til barnets ansikt, slik at det ikke klarer å trekke seg bort.

Les også: Gutt (7 mnd) svelget julestjerne

Slik advarer britiske helsemyndigheter om kvelningsrisikoen knyttet til bleieposer. Foto: NHSSlik advarer britiske helsemyndigheter om kvelningsrisikoen knyttet til bleieposer. Foto: NHS

Det er ikke meldt om dødsfall knyttet til slike poser i Norge. Helsedirektoratet kan heller ikke slå fast om akkurat denne typen poser finnes i Norge, men de mener uansett at det er grunn til å advare norske foreldre:

– Vi vil uansett på et generelt grunnlag advare foreldre mot å oppbevare plastposer slik at små barn kan leke med dem eller få dem over hodet. Det er spesielt viktig å være oppmerksom på dette etter varselet fra England.

– Dette er ti dramatiske og helt unødvendige dødsfall, som er dypt tragisk for dem det gjelder, sier Ole Trygve Stigen, fungerende divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, til VG Nett.

- Fryktelig tragisk

- Det er en fryktelig tragisk sak, men det går først og fremst på foreldrene som blant annet har lagt posene ved barnesengen, sier Hedda Frivold, markedssjef i Libero, til ABC Nyheter.

Hun understreker at Libero allerede har advarsel om kvelningsrisiko både på poser til å kaste bleiene i og på pakkene med bleier som de leverer til det norske markedet.

Libero vil nå vurdere om de skal informere sine kunder om denne saken på sine nettsider eller via medlemstjenesten Liberoklubben.

Informasjon via helsestasjonene

Helsedirektoratet har varslet Landsforeningen for helsesøstre om saken, slik at småbarnsforeldre kan få informasjon om dette via helsestasjonene.

I Storbritannia skal plakater og DVD-er gjøre britiske foreldre oppmerksomme på faren.

– Denne kampanjen skal minne foreldre om at bleieposer må holdes utenfor babyens rekkevidde, spesielt på soverommet. Spedbarn er mest utsatt fordi de naturlig griper etter ting og trekker dem til munnen, men har vanskelig for å slippe taket, sier Katrina Phillips, en av støttespillerne bak kampanjen, til avisen The Daily Mail.

Les også:

Slik vasker du bodyen ren

Så ofte bør du skifte bleie

Israelsk baby født 18 år etter befruktning

Les flere nyheter

Personvernpolicy