Per-Kristian Foss snakker ut om hjerneslag

Høyre-politiker Per-Kristian Foss skal tidligere i år ha blitt rammet av et lettere hjerneslag, et såkalt drypp. Foto: Scanpix.
Høyre-politiker Per-Kristian Foss skal tidligere i år ha blitt rammet av et lettere hjerneslag, et såkalt drypp. Foto: Scanpix.

Høyre-veteranen Per-Kristian Foss (61) snakker ut om hvordan det var å ikke kunne snakke ordentlig da han fikk hjerneslag i januar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foss fikk hjerneslag natt til 3. januar. Da han våknet, kunne han ikke snakke rent. Han hadde lammelser i tungen, munnen og i det ene beinet.

– Jeg våknet en morgen, og min ektemann sa til meg at «nå snakker du slarvete. Snakk ordentlig». Det gikk ikke, sier Foss til Fredrik Skavlan i programmet som sendes på NRK fredag kveld.

Les også: Diffuse plager kan være hjertesykdom

Foss kjente ikke fysisk smerte. Han ventet derfor to dager før han oppsøkte lege, forteller han til VG.

Medisinske råd er tydelig på at slagrammede pasienter trenger behandling innen fire og en halv time for å begrense skadevirkningene. Slaget var imidlertid av en lett type, det som kalles drypp. Slaget har likevel svekket Foss fysisk. Gangen er haltende. Den høyre foten klarer ikke å holde tritt og dras etter den venstre.

Det går likevel fremover, mener Foss, som viser til at han tre uker etter hjerneslaget forsøkte å gå tur på langrennsski. Det ble vanskelig. Ben og armer kommuniserte ikke. Foss falt og klarte ikke å komme seg opp.

– Det var et lite nederlag for meg. Men jeg skal prøve igjen. Kanskje allerede i påsken, sier Foss.

Uklar tale

Foss mistet mye av taleevnen.

– Det kan best beskrives som at jeg nettopp hadde vært hos tannlegen, eller at jeg hadde en potet i munnen, sier Foss.

Foss ønsket å delta i Skavlans program fordi han mener det er viktig å få fortalt sin historie.

– Jeg ble redd. Rett og slett redd. Det er første gang jeg har vært syk i en alder av 60 år, og du lurer på om livet er slutt med dette, og alle tankene som farer gjennom hodet ditt. Heldigvis var det leger og sykepleiere som kunne sine saker. De lovet å få meg tilbake med medisin og trening, sier han.

Les også: Foss advarer Høyre mot å omfavne Frp

Foss har de siste to månedene brukt mye tid hos logoped. Han er fortsatt i opptrening for å gjøre seg bedre forstått.

– Diksjonen min kan fremstå som utydelig. Noen lyder, stavelser og endelser må jeg ta ekstra godt sats for å uttale. S er en slik lyd, sier Foss.

Twitter-rykter

Foss var sykmeldt i to uker etter slaget. Han er Høyres eneste medlem i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité og fikk derfor en sentral rolle ved å uttale seg om Audun Lysbakkens pengebevilgninger som ble kjent på samme tid. Foss ble sendt fra studio til studio for å uttrykke sine synspunkter. Men lyttere og seere merket at noe ikke stemte.

På Twitter var det mange som kommenterte Foss' manglende evne til å tale klart. Foss legger til at han ikke ble fornærmet over kommentarene.

Støtte

Han har nå lagt om kostholdet og spiser mest mulig middelhavskost. Foss forteller at støtten fra ektefellen Jan Erik Knarbakk har vært ekstra verdifull.

Foss er nå inne i sin siste periode på Stortinget, men legger ikke skjul på at han kunne ha tenkt seg en ny periode som statsråd.

– En slik forespørsel ville jeg nok vurdert sterkt, sier Foss til VG.

Les også: Mottok enorme partigaver

Oslo-ordfører og Høyre-kollega Fabian Stang hyller Foss for å stå fram med sin historie.

– Jeg tror det kan være ålreit for mange som har vært utsatt for det samme, å se at han fortsetter i sitt virke og i tillegg er åpen om det, sier Stang til Dagbladet.

Per-Kristian foss har sittet på Stortinget for Høyre siden 1981. Han var finansminister i perioden 2001-2005.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy