Premiere på omstridt teaterstykke:

- Denne Breivik ble mer menneskelig

Virvlet opp spørsmål: - Breivik ble framstilt mer menneskelig enn vi hadde tenkt, mens Wilders satte skille mellom politikeren og soldaten, sier Paul og Marieke Frentrop. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Virvlet opp spørsmål: - Breivik ble framstilt mer menneskelig enn vi hadde tenkt, mens Wilders satte skille mellom politikeren og soldaten, sier Paul og Marieke Frentrop. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

Delte reaksjoner på teaterstykke om Breivik etter premieren i Amsterdam torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AMSTERDAM (ABC Nyheter): Hva ville skjedd hvis den kjente nederlandske høyrepopulisten Geert Wilders hadde møtt den norske terroristen Anders Breivik?

Det spørsmålet samlet stappfullt hus på premieren torsdag kveld for teaterstykket «Breivik met Wilders», skrevet av den nederlandske journalisten og dramatikeren Theodor Holman.

Terrorister av alle slag

Det provokatoriske stykket er en 55 minutter lang tenkt dialog mellom Wilders, som treffer den unge nordmannen Breivik tilfeldigvis på Heathrow-flyplassen i London, mars 2010.

Les også: Sterke reaksjoner på Breivik-teaterstykke

Holman selv står tett på terrorismen, all den stund han var en nær venn av den også omstridte nederlandske filmskaperen Theo van Gogh. Den islam-kritiske van Gogh ble for noen år siden skutt og drept av islamisten Mohammed Bouyeri.

Stykket virvler opp spørsmål om rasisme, integrering, terrorisme og omstridte syn på islam - i et Amsterdam og Nederland som har forandret seg fra liberalt og åpent, til et samfunn med skarpe konflikter i forhold til muslimske innbyggere.

- Holman fremmer hat

Demonstrerte mot teaterstykket: - Fremmer hat og gir sånne som Breivik spillerom sier Harry Wetterhahn utenfor De Balie. Foto: Thomas VermesDemonstrerte mot teaterstykket: - Fremmer hat og gir sånne som Breivik spillerom sier Harry Wetterhahn utenfor De Balie. Foto: Thomas Vermes

Utenfor den progressive scenen De Balie står en ensom demonstrant.

- Holman fremmer hat. Gjør du som Holman og gir Brivik oppmerksomhet, får sånne folk mer spillerom, sier Harry Wetterhahn.

Les også: Tar Breivik-teater til Norge

Han har møtt opp med sykkel med hund i kurv på styret og en pakke egg han ikke har fått kastet. Wetterhan undrer seg over at ikke flere møter opp for å protestere mot at stykket settes opp.

- Mer eller mindre menneske

Innenfor er det for anledningen innkalt vaktmannskaper, et uvanlig syn i det vanligvis avslappede kulturelle senteret. Journalister er også møtt opp i hopetall.

Spørsmålet er hvordan de frammøtte opplevde møtet mellom de to, idet de kommer strømmende ut fra forestillingen.

- Et interessant stykke. Denne Breivik ble mer eller mindre menneskelig, sier Paul Frentrop, og fortsetter:

- Samme ide. Ulike midler.

Mer menneskelig: - Vi fikk inntrykk av at Breivik er mer et menneske enn det vi tenkte, sier Marinka Bos (til venstre), Diana Minnaert og Annewil Hekken. Foto: Thomas Vermes.Mer menneskelig: - Vi fikk inntrykk av at Breivik er mer et menneske enn det vi tenkte, sier Marinka Bos (til venstre), Diana Minnaert og Annewil Hekken. Foto: Thomas Vermes.

- Det virker som Wilders og Breivik har de samme ideene. Men det er én stor forskjell: Wilders sier «jeg er demokrat, jeg tror på politikk.» Breivik blir framstilt som soldat.

- Spørsmålet stykket reiste, er om det egentlig er noen forskjell på politikeren og soldaten, bryter datteren, Marieke Frentrop inn.

- Wilders er bedre

Tre unge damer kommer også opp trappa fra teatersalen.

- Hvilket inntrykk fikk dere av Breivik og Wilders?

- Vi fikk inntrykk av at han er mer menneskelig enn jeg hadde trodd, sier også Annewil Hekken, Diana Minnaert og Marinka Bos.

- Wilders liker vi ikke. Men han kom bedre ut ved at han ikke er så ekstrem som Breivik, sier de tre.

- Gudskjelov, bra for Nederland, ler de midt oppi alvoret.

Én setning

- Hvor langt er du villig til å gå? spør Wilders Breivik i stykket. Det er en viktig setning i denne oppsetningen, sier kommunikasjonssjefen for det progressive teateret De Balie, Olivier Willemsen.

- De to møtes, men Wilders sier han tror på demokrati. Det er en viktig forskjell dem i mellom, sier Willemsen.

Han beskriver De Balie som en scene som gjerne setter opp provoserende forestillinger.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy