- Forutsetter at Altinn er oppe i god tid før leveringsfristen

FORTSATT STENGT: Altinn er fremdeles stengt på grunn av den alvorlige sikkerhetssvikten som oppstod tirsdag. Illustrasjonsfoto: Andreas H. Lunde (ABC Nyheter)
FORTSATT STENGT: Altinn er fremdeles stengt på grunn av den alvorlige sikkerhetssvikten som oppstod tirsdag. Illustrasjonsfoto: Andreas H. Lunde (ABC Nyheter)

Altinn-sjef aner ikke når løsningen er oppe og går igjen, men Skattedirektoratet har ingen plan B for levering av selvangivelsen, dersom problemet vedvarer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag denne uken begynte Skatteetaten utsending av 4,4 millioner selvangivelser. Samme dag åpnet de også for kontroll og levering av selvangivelsen elektronisk i Altinn.

Men etter kun få timer ble den elektroniske løsningen tatt ned, da det viste seg å være en alvorlig sikkerhetssvikt i systemet. En rekke brukere fikk tilgang til selvangivelsen til en Oslo-mann da de forsøkte å sjekke sin egen.

Torsdag formiddag er systemet fremdeles nede, og hvorfor feilen oppsto er fortsatt et mysterium.

Ifølge Altinn-sjef Cathrine Holten er det umulig å si når løsningen er oppe og går igjen.

– Status er dessverre akkurat den samme som i går kveld. Vi har jobbet i hele natt for å prøve å finne årsaken til det som skjedde på tirsdag, sa programdirektøren for Altinn til TV 2 torsdag morgen.

Men hos Skattedirektoratet har man klokkertro på at løsningen vil være oppe igjen i god tid før leveringsfristen for selvangivelsen.

– Vi forutsetter at løsningen kommer opp i god tid så folk får levert 30. april, sier seniorrådgiver Thomas Tangen i Skattedirektoratet til ABC Nyheter torsdag formiddag.

Har dere satt noen frist for når dere må begynne å vurdere andre tiltak, for eksempel å flytte på leveringsfristen?

– Nei, foreløpig forholder vi oss kun til at problemene ikke vedvarer og at selvangivelsen kan leveres som normalt.

Les også: Altinn avsløres i hemmelig rapport

Alle får selvangivelsen i posten

Drøyt 400.000 har bedt om bare å få selvangivelsen elektronisk. Ifølge planen skulle også disse få papirutgaven i posten, dersom de ikke hadde sjekket selvangivelsen via Altinn i løpet syv dager. Skatteetaten har allerede begynt å sende ut papirutgaven til disse, og de skal være levert senest neste uke, opplyser Tangen.

Torsdag formiddag sa Tangen til ABC Nyheter at dette ikke gjaldt for dem som hadde fått sjekket selvangivelsen i Altinn før tjenesten ble tatt ned. Torsdag ettermiddag opplyser Tangen at han har tatt feil - absolutt alle vil få selvangivelse i posten.*

– Vi forventer at løsningen er oppe i god tid før fristen. Foreløpig er det god tid til å levere og vi vurderer ingen andre tiltak.

Tangen sier videre at man kan ta kontakt på 800 80 000 dersom man har en spesiell situasjon og får problem med levering av selvangivelsen på grunn av Altinn-problemene.

Seniorrådgiveren understreker også at leveringsfritaket som gjelder for lønnsmottakere og pensjonister som ikke har endringer eller tilføyelser i selvangivelsen, fortsatt gjelder.

* Korrigert klokken 13.25.

IKT-Norge mener Giske bommer på IT-kritikk
Her er Altinn-rapporten

Giske uttaler seg om Altinn-skandalen

Giske: - Utelukker ikke hackere

Må ha eksperthjelp til Altinn

Dataglipp også hos NAV

Giske om Altinn-trøbbelet: – Helt uholdbart

Alvorlig sikkerhetssvikt i Altinn

Om hundre år er Altinn glemt

Les flere nyheter

Personvernpolicy