Politiet:

– Lettere å sende ut barnefamilier enn kriminelle

Tillitsvalgte i politiet mener politikernes målstyring av asylpolitikken går ut over arbeidet med å uttransportere kriminelle asylsøkere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag sa hovedtillitsvalgt i Politiets utlendingsenhet (PU), Geir Petter Pettersen, til Klassekampen at det er vanskeligere å uttransportere kriminelle asylsøkere enn andre asylsøkere. Han får nå støtte fra tillitsvalgt i Oslo-politiet, Eirik B. Wilmann.

I 2011 ble politiet pålagt å øke returene til 4.600 i året. Det betyr i snitt 20 returer per arbeidsdag. Wilmann mener PU kunne klart å sende ut flere kriminelle asylsøkere dersom de ikke var pålagt å sende ut 20 personer hver dag.

Les også: Politiet glemte asylsøker på glattcelle

– Dersom PU sto fritt til å forvalte sine ressurser selv, uten å bli styrt ovenfra, så kunne de kanskje nøyd seg med 3.000 uttransporteringer årlig. Dette ville ha frigitt ressurser til å, i samarbeid med politidistriktene, få ut de samfunnet virkelig ikke ønsker å ha her: De som selger narkotika, voldtar, raner og bryter seg inn i hjemmene til folk, sier han til Klassekampen.

Wilmann sier han heller vil se én kriminell asylsøker på første fly ut av landet, enn ti skattebetalende barnefamilier.

Les også: Frp-politikere vil ha tiggeforbud, moskénei og asylstopp

I 2011 ble det kun uttransportert 223 kriminelle asylsøkere. Samme år ble 542 mindreårige tvangsreturnert sammen med sine foreldre, viser tallene fra PU.

Sjefen for Politiets utlendingsenhet, Ingrid Wirum, er ikke enig i at de prioriteter retur av barn og barnefamilier framfor kriminelle, og viser til at de i fjor klarte å øke antallet uttransporteringer av straffedømte med 50 prosent.

Les også: Mulla Krekar føler seg trygg i Norge


Les flere nyheter her

Personvernpolicy