Kirkens Nødhjelps folk fast under kuppet i Mali

Tre representanter fra Kirkens Nødhjelp sitter nå fast i et opprørspreget Mali og forsøker å komme seg ut. – Det er dramatisk og ganske ubehagelig, sier Anne-Marie Helland i KN.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Kirkens Nødhjelps engasjement i Mali:

* Har hatt tilstedeværelse i Mali siden 1984.

* Har tre kontorer med til sammen 40 lokalt ansatte. To av kontorene er i Nord-Mali, mens det tredje er i hovedstaden Bamako.

* Driver en rekke prosjekter, blant annet inntektsbyggende tiltalt, kvinnetiltak, tiltak for klimatilpasning, prosjekter mot kjønnsbasert vold med mer.

(Kilde. Kirkens Nødhjelp)


Fakta om Mali:

* Republikk i Vest-Afrika

* Er ifølge FN et av verdens fattigste land. Over 70 prosent lever under fattigdomsgrensen

* Har 14,5 millioner innbyggere som tilhører mange ulike folkeslag, blant annet tuareger, dogon og bambara

* 90 prosent av befolkningen er muslimer mens ni prosent bekjenner seg til lokale religioner. Én prosent er kristne.

Hun er påtroppende generalsekretær i Kirkens Nødhjelp (KN), og sitter torsdag sammen med to kolleger fra hjelpeorganisasjonen på et hotell i hovedstaden Bamako mens det skytes intenst utenfor.

– Situasjonen er uoversiktlig, forteller Helland til NTB.

Hotellet nordmennene befinner seg på, ligger ikke langt unna presidentpalasset, som natt til onsdag ble stormet av soldater som gjennomførte et statskupp.

Se bildene fra hovedstaden i natt

Hun og hennes to kolleger er i Mali for å kartlegge den voksende tørkekatastrofen som er på trappene i Vest-Afrika, men havnet så midt oppe i militærkuppet.

Angrep trappes opp

– Det var mye skyting og harde artilleriangrep i går kveld, men litt roligere i natt. Nå som dagslyset har kommet, trappes skytingen og granatangrepene opp igjen, sier Helland.

Nordmennene forsøker å komme seg ut av landet så fort som mulig, men har ennå ikke lykkes.

– Det er innført portforbud, og det går rykter om at flyplassen er stengt og overtatt av kuppmakerne. Det gjør det naturlig nok vanskelig å reise ut av landet, sier Helland.

Hun understreker likevel at selv om situasjonen er dramatisk, så frykter de tre nordmennene ikke for sin egen sikkerhet.

– Vi føler oss relativt trygge, men alle sikkerhetsprosedyrer tilsier at vi må komme oss bort. så fort som mulig. Vi har dessuten god kontakt med våre lokalt ansatte her i Bamako, og er også i kontakt med den amerikanske ambassaden og den norske konsulen, sier Helland.

Les også: Ny lov i Mali: Kvinner må adlyde sin mann

Ministre pågrepet

Kuppmakerne sier torsdag at de har avsatt president Amadou Toumani Touré og at makten i landet er overtatt av Den nasjonale komiteen for gjenreisning av demokratiet og staten (CNRDR).

– CNRDR har besluttet å vise ansvar ved å få en slutt på det inkompetente regimet til Amadou Toumani Toure, sa komiteens talsmann Amadou Konare i en erklæring sendt på statlig TV.

Flere mennesker skal ha blitt drept da presidentpalasset ble stormet i løpet av natten. Både utenriks- og innenriksministeren er ifølge kuppmakerne tatt til fange, mens presidenten ifølge nyhetsbyrået AFP klarte å flykte.

Kuppmakerne har innført portforbud over hele landet, og hevder at makten etter hvert vil bli overlatt til en ny, demokratisk valgt regjering.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy