Fransk terrormistenkt skryter av ugjerningen

Politiaksjonen mot mannen som antas å være ansvarlig for terrorangrepene i Toulouse, pågikk i mange timer onsdag. Foto: REUTERS / Jean-Paul Pelissier / SCANPIX.
Politiaksjonen mot mannen som antas å være ansvarlig for terrorangrepene i Toulouse, pågikk i mange timer onsdag. Foto: REUTERS / Jean-Paul Pelissier / SCANPIX.

Mannen som mistenkes for å ha drept sju mennesker i og omkring Toulouse, skryter av at han har «tvunget Frankrike i kne». Drapssaken trekkes nå inn i den franske valgkampen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Han beklager ingen ting, bortsett fra at han ikke greide å drepe flere mennesker. Han skryter av at han har tvunget Frankrike i kne, sier statsadvokat François Molins, som leder etterforskningen av skytingen i Toulouse-området.

Den terrormistenkte Mohamed Merah var onsdag kveld ennå ikke pågrepet. Rundt 300 politifolk hadde sperret av området rundt den fem etasjers bygningen der den 23 år gamle mannen hadde forskanset seg.

Les også: - Planla nytt drap onsdag

Politi og påtalemyndighet sier mannen har medgitt at han drepte tre jødiske skolebarn, en lærer og tre fallskjermsoldater i løpet av litt over en uke. Det første drapet skjedde 11. mars og de siste 19. mars.

Til krig

Den sterkt høyreorienterte presidentkandidaten Marine Le Pen mener terroren i Toulouse viser at det er på tide at Frankrike går til krig mot ytterliggående islamistiske grupper. Hun bryter dermed en stilltiende avtale om ikke å forsøke å utnytte drapene politisk.

– Det er på tide å gå til krig mot disse politisk og religiøst fundamentalistiske gruppene som dreper våre barn. Trusselen fra fundamentalistene er blitt undervurdert, erklærte Le Pen overfor den franske fjernsynskanalen i>tele.

Les også: - Den mistenkte kjempet i Afghanistan

Le Pen varsler også at hun ønsker debatt om gjeninnføring av dødsstraff. Meningsmålinger viser at Le Pen ligger på tredje plass foran vårens franske presidentvalg, bak sosialisten François Hollande og sittende president Nicolas Sarkozy.

Spesiell tid

Terrordrapene har allerede snudd den franske valgkampen på hodet. Det er ingen tvil om at saken kommer i ei veldig spesiell tid, fastslår Frankrike-ekspert Franck Orban.

– Det er usikkert hvordan saken vil prege valgkampen, og hvem som vil kunne vinne på den. Men den kan bli sett på som en seier for Nicolas Sarkozy, som har vært en forkjemper for et sterkere politi, sier Orban til NTB.

Ifølge Orban er det imidlertid risikabelt å slå politisk mynt på saken. Det kan slå tilbake på kandidatene som gjør det, mener han.

– På en annen side ser vi allerede at enkelte kandidater fristes til nettopp å gjøre dette, sier Orban.

Filmen drapene

Merah skal ha filmet drapene, og ifølge Molins hadde han allerede plukket ut to politifolk og en soldat som sine neste ofre.

Motivet for ugjerningene var angivelig et ønske om å hevne drepte palestinske barn og å straffe Frankrike for deltakelse i det vestlige felttoget i Afghanistan.

Merah er fransk statsborger med algerisk bakgrunn. Ifølge politiet har han besøkt både Pakistan og Afghanistan, der han hevder at han fikk opplæring av terrornettverket al-Qaida.

Den terrormistenkte forhandlet hele onsdag med politiet om overgivelse.

– Han sier at han har handlet alene. Han har ikke noe ønske om å bli martyr. Han foretrekker å drepe og forbli i live, sa François Molins.

Al-Qaida

– Han har forklart at han tilhører al-Qaida. Han forklarte at han hadde mottatt trening av al-Qaida i Waziristan i grenseområdet mellom Pakistan og Afghanistan. Han har fortalt om utenlandsturene sine, blant annet tiden i Afghanistan, fortsatte Molins.

Under et besøk i Afghanistan i fjor ble 23-åringen pågrepet av politiet i den sørafghanske byen Kandahar. Han ble deretter overlatt til amerikanske styrker, som satte ham på et fly til Paris, sa den franske statsadvokaten.

Frykter stigmatisering

Lederen for stormoskeen i Paris ber franskmenn innstendig om ikke å stigmatisere muslimer etter terrorangrepene i Toulouse.

Boubakeur og flere andre muslimske ledere ble invitert til presidentpalasset onsdag for å diskutere saken med president Nicolas Sarkozy.

Etter møtet advarte Sarkozy mot å la terrorsaken splitte befolkningen.

– Vi må stå sammen. Vi må ikke henfalle til diskriminering eller hevn, sa presidenten.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy