– Holmås, Solhjell og Thorkildsen inn i regjeringen

Holmås blir bistandsminister, Solhjell blir miljøvernminister mens Thorkildsen blir ny barne- og likestillingsminister. Foto: Scanpix.
Holmås blir bistandsminister, Solhjell blir miljøvernminister mens Thorkildsen blir ny barne- og likestillingsminister. Foto: Scanpix.

Heikki Holmås, Inga Marte Thorkildsen og Bård Vegar Solhjell kommer inn i regjeringen for SV, ifølge Aftenposten. Ut går miljøvernminister Erik Solheim og forskningsminister Tora Aasland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helt siden Audun Lysbakken (SV) måtte gå som barne- og familieminister på grunn av pengerot, har det vært ventet utskiftninger i SVs plasser i regjeringen.

Utskiftningen kommer trolig i statsråd fredag.

NRK meldte onsdag kveld at de to SV-statsrådene Solheim og Aasland er på vei ut av regjeringen.

Litt senere erfarte Aftenposten at Inga Marte Thorkildsen blir ny barne- og likestillingsminister, Bård Vegar Solhjell miljøvernminister og Heikki Holmås bistandsminister.

Dermed får SV begge sine nestledere inn i regjeringen i tillegg til Holmås som er stortingsrepresentant.

Holmås kjempet lenge mot Audun Lysbakken om å bli ny SV-leder, men ga seg i god tid før valget da han forsto at Lysbakken hadde bredere støtte i partiet enn ham.

Les også: – Erik Solheim og Tora Aasland går ut av regjeringen

Holmås var dessuten lojal mot Lysbakken og støttet opp om hans kandidatur i dagene før det ekstraordinære landsmøtet etter at Lysbakken gikk av som statsråd.

Uten ledere

Etter at Lysbakken ble valgt til ny SV-leder, har partiledelsen vært helt uten plasser i regjeringen.

Det har derfor vært regnet som sikkert at i hvert fall Inga Marte Thorkildsen ville få en plass i den rødgrønne regjeringen.

Verken SV eller Statsministerens kontor ville onsdag kommentere statsrådsskiftene overfor NTB.

Partileder Audun Lysbakken ville ikke kommentere saken overfor Aftenposten.

Også SVs to nestledere valgte å svare «ingen kommentar», på spørsmål om de er på vei inn i regjeringen, fra TV 2 onsdag kveld.

– Mot sin vilje

Ifølge opplysningene går miljø- og utviklingsminister Erik Solheim ut av regjeringen mot sin vilje. Flere kilder forteller at han var uenig i avgjørelsen da han skal ha fått beskjeden i Miljøverndepartementet onsdag.

Solheim, som i mange år ledet SV, vil selv ikke kommentere saken.

Valgforsker Frank Aarebrot sier til NTB at det må være ekstra bittert for Solheim å gå mot sin vilje etter at han støttet Audun Lysbakken i lederstriden i partiet.

Men selv om det vil bli noe turbulens rundt dette, mener han Lysbakken har gjort en genistrek i å få inn begge nestlederne og også Heikki Holmås i regjeringen.

– Dette er jo som et kinderegg for Lysbakken: Han får begge sine nestledere inn i regjeringen samtidig som den tidligere SV-lederen Kristin Halvorsen blir sittende. Han samler fløyene i partiet og får med seg begge motkandidatene, Heikki Holmås og Bård Vegar Solhjell inn i regjeringen. Og han får en nødvendig fornyelse i partiet og nye generasjoner inn i viktige verv, sier Aarebrot til NTB.

Parlamentarisk leder

Da Audun Lysbakken for litt over tre uker siden gikk ut av regjeringen, gikk han rett tilbake til Stortinget.

Flere kilder NTB tidligere har snakket med anser det som sikkert at Lysbakken nå får plassen som parlamentarisk leder.

Denne rollen har i dag Solhjell. Når Solhjell nå etter alt å dømme går inn i regjeringen, åpner det for at Lysbakken blir leder for SVs stortingsgruppe.

Tora Aasland har vært statsråd for forskning og høyere utdanning siden hun ble utnevnt 20. oktober 2007 etter utskiftninger i Jens Stoltenbergs (Ap) regjering.

Utdanningsminister Kristin Halvorsen (SV) tar trolig over hele kunnskapssektoren.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy