Åpen for alle - alltid

Norsk kokk til topps i Bocuse d'Or Europe

Ørjan Johannessen fotografert da han ble kåret til Årets kokk 2011 i november i fjor. Foto: Tore Meek / Scanpix.
Ørjan Johannessen fotografert da han ble kåret til Årets kokk 2011 i november i fjor. Foto: Tore Meek / Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

I hard skandinavisk kamp serverte den norske kokken Ørjan Johannessen (26) til seier i konkurransen Bocuse d'Or Europe onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da det som kan sammenlignes med kokkenes europamesterskap var ferdig servert tirsdag kveld, ble det klart at Johannessen hadde laget de mest smakfulle rettene.

– Jeg kan ikke klage, dette var veldig gøy og det jeg har jobbet for i åtte måneder. Jeg hadde mål og forventning om å ta gull, sa Johannessen til NTB etter at premieseremonien var over.

Han seiret foran Sverige på sølvplass og tredjeplasserte Danmark, som begge ga ham hard konkurranse underveis.

– Sverige var veldig harde. Det var nordisk seierspall igjen, og det viser at Norden er fantastisk gode til å lage mat, sa Johannessen.

Eksklusivt selskap

Kokkene skulle i løpet av fem timer presentere en fiskerett og en kjøttrett, hver til 14 personer, der hovedråvarene var sjøtunge, reker og kylling.

– Jeg laget en fiskerett av sjøtunge og reker med gulrotpuré og løk. Kjøttretten besto av kylling, rødbet og eple, selleri, poteter og trøfler, fortalte Johannessen om retten som tydeligvis falt i smak hos dommerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik lager du denne drømmesjokoladen

I juryen satt flere ledende europeiske kjøkkensjefer, blant andre den ikke helt ukjente kokken Eyvind Hellstrøm, som har vært dommer siden 1993.

Går for nytt gull

Johannessen konkurrerte mot 20 nasjoner, hvorav de 12 beste gikk videre til den prestisjetunge kokkekonkurransen Bocuse d'Or Lyon, som blir ansett som kokkenes verdensmesterskap, i januar neste år. Der har han forhåpninger om å gå til topps på nytt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har det samme målet: å vinne. Jeg vil ikke gå nedover på rangstigen. Jeg må bare jobbe hardere for å nå de samme målene. Men det blir en hardere konkurranse siden de beste landene som USA er med, sa han.

Les også: Pannekaker på russisk

Under konkurransen i Brussel hadde Johannessen med seg Julie Ekse Jenssen fra Lillestrøm som assistent og Odd Ivar Solvold som coach.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var et fantastisk samarbeid med en flink assistent og en flink coach. I tillegg er det mange andre støttespillere som har gjort at vi kunne ta gull, sa Johannessen.

Norsk medaljefangst

Johannessen ble Årets Kokk 2011 her hjemme, og som norgesmester blir man belønnet med en plass i Bocuse d'Or Europe.

26-åringen kommer fra Austevoll i Hordaland og har gått læretid på Hotel Neptun i Bergen. Han var kokk og kjøkkensjef på Mathuset Solvold i Sandefjord i fem år, før han flyttet til Stavanger og Gastronomisk Institutt. Der jobbet han fram til 2011.

Det er tredje gang Bocuse d'Or Europe er blitt arrangert, og Norge har gjort det skarpt også tidligere. Geir Skeie tok gull i 2008, mens Gunnar Hvarnes fikk med seg en sølvplassering i 2010.

Les flere nyheter her