Åpen for alle - alltid

Giske: - Utelukker ikke hackere

Artikkelen fortsetter under annonsen

Næringsminister Trond Giske (Ap) sier at Altinn-problemene trolig skyldes alvorlige sikkerhetsbrudd, og ikke kapasitetsproblemene som påpekes i Veritas-rapporten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vet ikke helt ennå hva som har forårsaket problemene. Men det tyder på at det som var problemene i fjor, nemlig kapasiteten, nå er løst. Nå ser det ut som om problemene er alvorlige sikkerhetsbrudd. Det er selvsagt helt uholdbart at det ikke fungerer. Og ekstra uholdbart at ivaretakelse av personopplysninger ikke fungerer, dette skal være helt trygt, sa Giske under en pressekonferanse onsdag.

Han sa hver stein nå blir snudd for å finne feilen.

– Vi kan ikke utelukke noen ting. Vi kan ikke utelukke at uvedkommende hackere har vært på vei inn i systemet.

Les også: Må ha eksperthjelp til Altinn

Giske sier at det er tatt grep for å rette opp i mangler som påpekes i en Veritas-rapport.

– En foreløpig versjon av rapporten kom for en tid tilbake. Det som ble påpekt der, ble gjort tilgjengelig for Brønnøysundregistrene så raskt det var praktisk mulig. Den endelige rapporten er først ferdig nå, og den viser en rekke svakheter ved systemet. Likevel har man altså ikke klart oppgaven, sier Giske.

Les også: Alvorlig sikkerhetssvikt i Altinn

Nettportalen Altinn ble stengt tirsdag kveld etter at alle som forsøkte å logge seg inn, kom til det samme skjermbildet med en annen persons navn og personnummer.

Les flere nyheter her