Åpen for alle - alltid

Sterke reaksjoner på Breivik-teaterstykke

Torsdag er det premiere på et teaterstykke om ABB i Amsterdam. Det skaper sterke reaksjoner. (Foto: Scanpix)
Torsdag er det premiere på et teaterstykke om ABB i Amsterdam. Det skaper sterke reaksjoner. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et nederlandsk teaterstykke om et tenkt møte mellom Anders Behring Breivik og politikeren Geert Wilders skaper sterke reaksjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg skjønner noen mener dette er spekulativt, sier forfatteren av stykket Theodor Holman til NTB.

Usmakelig

Teaterstykket, som har premiere på kultursenteret De Balie i Amsterdam torsdag, har vakt sterke reaksjoner i Nederland. Også støttegruppa for terrorofrene er imot oppsetningen.

– Vi synes dette er ganske usmakelig. Vi har forståelse for at kunst og kultur skal sette fokus på aktuelle samfunnstemaer. Men dette er for tidlig, sier nestleder i støttegruppa for terrorofrene, Christin Bjelland, til NTB.

Les også: Polsk teater reklamerer med Breivik-plakater

– Vi er midt i en veldig vanskelig periode der nye grusomme detaljer skal legges fram i rettssaken, Det er en tilleggsbelasting at dette nå blir brukt som underholdning.

Deler ideer

I stykket møtes Breivik og Wilders på flyplassen Heathrow i London, etter at Wilders har besøkt Storbritannia for å vise den antiislamske filmen sin «Fitna».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stykket er satt opp som en dialog mellom Breivik og den høyreradikale og omstridte nederlandske politikeren Wilders. Kjernen er et spørsmål fra Breivik til Wilders om hvor langt han er villig til å gå for sine ideer.

– De to har noen sammenfallende ideer, men de har forskjellige løsninger. Wilders vil leve i et demokrati, mens for Breivik er det en krig, sier Holman.

Han kaller Breivik en psykopat, men sier han samtidig deler noen av ideene hans.

Fascinasjon

– Det er en fascinasjon og en undring, men jeg er overhodet ingen beundrer slik det skrives i nederlandsk presse, sier Holman til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forfatteren er svært kritisk til innvandring og til islam, som han kaller en fascistisk ideologi. Holman sier han med stykket vil si noe om «kulturkollisjoner» i det nederlandske samfunnet og resten av Europa.

Les også: Tar Breivik-teater til Norge

Artikkelen fortsetter under annonsen

På spørsmål om teaterstykket på noen som helst måte kan bli sett på som en rettferdiggjøring av Breiviks handlinger, svarer han:

– Nei på ingen måte. Tvert imot. Mitt budskap er at det eneste som kan forsvare oss er demokratiet, og jeg håper at publikum ser det samme. Svaret er aldri vold.

Gal nederlender

– Jeg vet at mange av foreldrene til ofrene sier en gal nederlender har laget et stykke om Breivik. Jeg ønsker ikke på noen måte å såre dem, men jeg tror man må snakke om det som skjedde, sier Holman videre.

Holman sier han verken støtter eller stemmer på Wilders, men at han er enig i hans omstridte innvandringspolitikk. Med teaterstykket er han blitt et hatobjekt i Nederland.

– Alle er veldig sinte på meg nå. De ser meg som en fascist, selv om jeg har sagt og skrevet hundrevis av ganger at jeg er imot vold.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Demonstrasjoner

Det er varslet demonstrasjon under premiere torsdag kveld, og det vil derfor være sikkerhetstiltak rundt teateret, opplyser pressetalsmann Olivier Wilelmsen.

Wilders, som leder det nederlandske Frihetspartiet (PVV), er omstridt for sine antiislamske utspill. Etter angrepene i Oslo og på Utøya tok Wilders offentlig avstand fra både Breivik og handlingene han utførte.

Terrortiltalte Breivik har beskrevet sin beundring for den nederlandske politikeren i sitt såkalte manifest og har blant annet sitert Wilders' antiislamske utspill i den nederlandske nasjonalforsamlingen.

Les flere kultursaker på ABC Nyheter

Les flere nyheter her