- Den mistenkte kjempet i Afghanistan

24-åringen som har forskanset seg i et boligområde i Toulouse har vært pågrepet tidligere. Foto: Caroline Blumberg (EPA)
24-åringen som har forskanset seg i et boligområde i Toulouse har vært pågrepet tidligere. Foto: Caroline Blumberg (EPA)

Den mistenkte seriemorderen i Frankrike, Mohammed Merah, skal ha mottatt opplæring blant Taliban i Pakistan og kjempet mot Natostyrker i Afghanistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidslinje

11. mars: Imad Ibn Ziaten (30), sersjant i et fransk fallskjermregiment, blir skutt og drept i et boligområde i Toulouse av en mann som rømmer på scooter. Ziaten skal ha fanget drapsmannens oppmerksomhet fordi han plasserte en liten annonse i en avis der han la ut motorsykkelen sin for salg. I annonsen avdekket Ziaten at han var soldat.

15. mars: Korporal Abel Chennouf (25) og menig Mohammed Legouade (23) blir skutt og drept av en mann på scooter utenfor deres brakker i Montauban nord for Toulouse. En tredje soldat blir også skutt og alvorlig skadd.

19. mars: En mann på en kraftig scooter skyter og dreper fire mennesker ved en jødisk skole i Toulouse. De drepte er læreren Jonathan Sandler (30), hans sønner Arieh (5) og Gabriel (4), samt sju år gammel Mariam Monsonego, datteren til rektor ved skolen. Drapsmannen, som ifølge vitner skal ha hatt på seg et bærbart videokamera, unnslipper.

21. mars: To politimenn blir såret da en spesialenhet forsøker å storme en leilighet i Toulouse der Mohammed Merah, en 23 år gammel franskmann med algerisk bakgrunn, oppholder seg. Han sier han har gjennomført drapene for å hevne dødsfallene til palestinske barn og i protest mot Frankrikes kriger i utlandet.

Kilde: AFP

– Det later til at Merah var en småkriminell som ble radikalisert av en ekstremistgruppe i Toulouse før han reiste til Pakistan og Afghanistan, sier den franske innenriksministeren Claude Guéant ifølge The Guardian.

Imidlertid skal han ikke ha «reist mistanke om at han planla kriminelle aktiviteter» i løpet av perioden han ble overvåket av fransk sikkerhetstjeneste.

Les også: Naboer evakuert

Ifølge fengselsdirektøren ved fengselet i Kandahar (Afghanistan), ble Merah pågrepet av lokal sikkerhetstjeneste 19. desember 2007 og dømt til tre års fengsel for å ha plantet bomber i Kandahar-provinsen, Talibans arnested, melder Reuters. Han skal imidlertid ha rømt under en masseflukt fra fengselet bare fem måneder senere.

- Jeg kan ikke bekrefte at det dreier seg om samme person, men det var noen i fengselet i Kandahar ved navn Mohammed Merah, kjent som «Den franske fyren», sier Jawed Faisal, talsmann for guvernøren i Kandahar.

- Han var dømt for å ha plantet veibomber, og han ble dømt til tre års fengsel, men satt bare inne i fem måneder før det skjedde en masseflukt og han rømte.

Det var onsdag ettermiddag fremdeles få detaljer om den mistenktes tid i Afghanistan, men Le Monde melder at han reiste til Pakistan to ganger. En gang i 2010 og en gang i 2011, for samtaler med grupper av krigere basert i stammeområdene langs grensen til Afghanistan.

Avisen hevder at han trente sammen med pakistansk Taliban, utenlandske jihadister og medlemmer av Haqqaninettverket. Han skal også ha krysset grensen til Afghanistan sammen med grupper sendt for å kjempe mot Natos styrker i landet.

Beleiret

Fransk politi forsøkte onsdag å forhandle om Merahs overgivelse, melder AFP.

Den mistenkte militante islamisten har søkt tilflukt i en leilighet etter skyteepisoder der syv mennesker mistet livet, blant disse tre jødiske barn. Myndighetene sier Mohammed Merah, en 23 år gammel fransk borger av algerisk opphav som har besøkt Afghanistan og Pakistan, har skrytt av å tilhøre Al-Qaida. Han hevder å ha «hevnet dødsfallene til palestinske barn».

Til nå har det vært sagt at den mistenkte er 24 år gammel.

Det kom til skuddveksling da medlemmer av politiets spesialstyrker forsøkte å storme leiligheten i et boligområde i Toulouse før daggry onsdag. To politibetjenter ble såret. Etter sammenstøtene kom det til en væpnet beleiring av leiligheten. Politiet snakket innledningsvis med den mistenkte gjennom døren. Ni timer etter at beleiringen tok til ble naboer evakuert fra bygningen.

Drepte syv

Aksjonen ble igangsatt etter tre angrep de siste ni dagene, der en drapsmann på scooter skjøt ned og drepte syv mennesker, blant disse tre jødiske barn og tre soldater på perm i Toulouse-regionen. Den mistenkte er antatt å være væpnet med et Kalashnikov automatgevær, en Mini-Uzi 9mm maskinpistol og andre håndvåpen. Han kastet drapsvåpenet som ble brukt i de syv drapene, et håndvåpen med kaliber .45, ut av et vindu.

– Han er for øyeblikket i dialog med politiet og sier, jeg vet ikke om han forteller sannheten, at han vil overgi seg i løpet av dagen, sier Guéant.

– Den mistenkte har bedt om midler til å kommunisere med politiet. I bytte mot dette har han kastet et Colt .45 fra vinduet. Han har kastet ut et våpen, men har flere, sier han.

Les også: - Seriemordmistenkt lover å overgi seg

Senere skal den mistenkte ha brutt av kontakten, men samtalene skal være gjenopptatt i 14-tiden (norsk tid).

Overvåket

Den mistenkte har i flere år blitt overvåket av etterretningstjenesten DCRI, men det har ifølge Guéant aldri vært noe som tydet på at han planla kriminelle handlinger. Merah har i kommunikasjonen med politiet erklært seg for å være en «mujahedin», en islamsk kriger, som «kjemper for å hevne palestinske barn drept i konflikten med Israel.

Politiaksjonen skjedde samme dag som de jødiske ofrene for angrepene ble begravet i Jerusalem.

De første skyteepisodene skjedde 11. mars, da en fallskjermjeger med nordafrikansk bakgrunn møtte en mann i Toulouse for å selge ham en scooter han hadde annonsert for på Internett. I notisen om scooteren avslørte han sin militære bakgrunn. En melding sendt fra IP-adressen til den mistenktes bror ble brukt til å sette opp en avtale. Ved møtet ble fallskjermsoldaten Imad Ibn Ziaten drept.

Les også: Seriemorderen kan ha filmet drapene

30-åringen ble skutt i hodet på kloss hold med en pistol av kaliber .45. Denne drapsmetoden ble siden en «signatur» for drapsmannen. Fire dager senere ble ytterligere tre fallskjermsoldater fra et annet regiment skutt, to av dem mistet livet. Dette angrepet skjedde i garnisonsbyen Montauban i nærheten av Toulouse. De døde var franske soldater av nordafrikansk, arabisk hærkomst. Arabiske soldater regnes som mål for grupper som al-Qaida, som anser muslimer som kjemper for vestlige styrker som forrædere.

Drepte barn

Mandag denne uken rammet drapsmannen, igjen med en motorsykkelhjelm og på scooter, den jødiske skolen Ozar Hatorah i Toulouse. En lærer, hans sønn og en sju år gammel jente ble drept.

Likene til Jonathan Sandler, hans sønn Arieh (5) og Gabriel (4), samt sju år gamle Miriam Monsonego ble brakt til Ben Gurion internasjonale flyplass nær Tel Aviv kort tid før daggry onsdag, før begravelsen i Israel.

Les også: Sørger over de døde barna

Ibn Ziaten skal begraves i Marokko, mens hans avdøde kolleger skal begraves i Frankrike onsdag og torsdag.

Les flere nyheter

Personvernpolicy