Bekhterevs forkorter livet

Ryggplagene knyttet til Bekhterevs sykdom starter tidlig, vanligvis mellom 18- og 40-års alderen. Rundt 40.000 nordmenn lider av sykdommen. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Ryggplagene knyttet til Bekhterevs sykdom starter tidlig, vanligvis mellom 18- og 40-års alderen. Rundt 40.000 nordmenn lider av sykdommen. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Det viser forskning gjennomført ved Universitetet i Tromsø.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om bekhterevs sykdom

Bekhterevs sykdom er en kronisk revmatisk betennelse. Ryggen, bekkenet og brystkassen blir først og fremst angrepet. Kjeveledd, skuldre, hofter og knær kan også angripes. Mange får betennelser i senefester.

Selv om det ikke finnes noen helbredende behandling for sykdommen, kan medisiner, fysioterapi og trening bedre tilstanden og lindre smerter.

Plagene starter vanligvis mellom 18- og 40-års alderen. Tilstanden er hyppigere hos menn enn hos kvinner. I underkant av 1% av befolkningen har Bekhterevs sykdom, dvs ca 40.000 nordmenn.

Kilde: NHI.no

Bekhterevs er en arvelig, revmatisk lidelse som er spesielt utbredt i Nord-Norge og som rammer unge mennesker.

– Vi identifiserte alle pasienter som var registrert med diagnose Bekhterevs sykdom ved Universitetssykehuset Nord-Norge etter 1978. Vi fant ut at de har en overdødelighet på 60 prosent, sier stipendiat ved Det helsevitenskapelige fakultet, Gunnstein Bakland, til forskning.no.

Dette tallet betyr at hvis man forventer at 100 personer skal dø når man følger en normalbefolkning over en tidsepoke, så vil 160 personer dø hvis man i stedet følger pasienter med Bekhterevs sykdom i samme tidsepoke.

Sykdommen er en kronisk revmatisk betennelse og det er særlig betennelse i kroppen som knyttes opp mot den økte dødeligheten. Studien viser at det er pasientene som sjelden bruker betennelsesdempende medisiner som har økt risiko for tidlig død:

– Årsaken kan være at de får mer aktiv inflammasjon i kroppen og en økt risiko for død, sier Bakland til forsking.no.

Les også: Slik vet du at du har hjerteinfarkt

Baklands studie viste også at livstidsrisiko for uførhet blant disse pasientene er over 40 prosent. Pasientene blir gjerne uføre 18 år etter at de har fått påvist sykdommen, da er de som regel fortsatt unge.

Dette kan være et argument for å gi pasientene nye medikamenter som ikke prioriteres i dag fordi de er dyre. Det er mer kostbart at unge mennesker må på uføretrygd, mener overlegen.

Ifølge Norsk revmatikerforbund er det om lag 40.000 nordmenn som har sykdommen.

Les også: Tannlegen kan berge hjertet ditt


Les flere nyheter

Personvernpolicy