Det er ikke bestselgerne som selger

Karl Ove Knausgård er en ekte bestselger, men «folk flest» ser likevel helst etter andre bøker i bokhandelen. Foto: Scanpix
Karl Ove Knausgård er en ekte bestselger, men «folk flest» ser likevel helst etter andre bøker i bokhandelen. Foto: Scanpix

Det er bestselgerne vi leser om, men det er ikke de vi kjøper, hevder bokhandelen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For å bli en bestselger må en bok riktignok og naturlig nok oppnå høyt salg. Men på et bokbransjeseminar i Oslo denne uka tilbakeviste Bokhandlerforeningens direktør Trine Jensen at det er disse bestselgerne «folk flest» kjøper.

– Nesten ni av ti solgte bøker i bokhandlene i 2011 var av en tittel som ikke var blant de 100 mest solgte, forteller Trine Jensen.

Og nettbokhandelen Bokkildens leder Kjersti Myre Lessum fulgte opp ved å fortelle at av de 61.000 titlene nettbokhandelen solgte i fjor, solgte halvparten bare ett eksemplar hver.

– Et stort antall titler og en stor salgsmessig spredning på disse er noe som kjennetegner nettbokhandler, kommenterer Myre Lessum tallene med.

Les også: 6000 e-bøker før nyttår

Dominerer fortsatt

Selv om mye av fokus på bokbransjeseminaret var på e-boka, holder bokhandlene enn så lenge stand. Ifølge Trine Jensen sto bokhandlene for 91 prosent av det totale boksalget i 2011, og 90 prosent av det norske folk svarte i en undersøkelse (som Bokhandlerforeningen sto for) at de hadde lest en eller flere bøker i 2011.

– Av disse har ni prosent lest en e-bok, mens syv prosent også har kjøpt en e-bok. Men dette tallet er i rask endring, bekreftet Jensen.

Les flere kultursaker på ABC Nyheter

Les flere nyheter her

Personvernpolicy