Mistenkt seriemorder har forskanset seg i hus:

Seriemordmistenkt lover å overgi seg

Mannen som er mistenkt for å stå bak terrordrapene i Toulouse sier ifølge den franske innenriksministeren at han vil overgi seg i løpet av onsdag ettermiddag. Andre meldinger tyder imidlertid på at han nekter å overgi seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyser Frankrikes innenriksminister Claude Guéant til TV-stasjonen BFM-TV onsdag formiddag.

Fransk politi omringet natt til onsdag en leilighet i Toulouse for å pågripe en islamist som mistenkes for å stå bak terrordrapene i byen. Mannen er identifisert som Mohammed Merah (24), en fransk statsborger av algerisk opprinnelse. Han skal ha fortalt politiet at han støtter al-Qaida.

– Han er nå i dialog med en politibetjent, og han sier at han vil overgi seg senere i dag. Jeg vet ikke om han snakker sant, sier Gueant. Kort etter kom det meldinger om at mannen ikke lenger vil snakke med politiet.

Les også: Seriemorderen kan ha filmet drapene

Mannen har slengt en pistol ut av vinduet i bytte mot et «kommunikasjonsverktøy», men er fortsatt i besittelse av et maskingevær og en kalasjnikov og andre våpen, ifølge Gueant.

Flere slektninger pågrepet

BBC oppgir på sin side at to søstre og to brødre av 24-åringen pågrepet.

Politiet har tidligere opplyst at mannens bror er pågrepet og at moren er brakt til stedet der sønnen har forskanset seg. Politiet skal ha bedt henne om å overtale sønnen til å overgi seg.

Også kjæresten til 24-åringens bror skal være pågrepet.

De tre kan i henhold til fransk terrorlovgivning bli sittende fengslet i fire dager uten å bli fremstilt for retten. Politiet har allerede ransaket hjemmene til den mistenktes mor og bror.

En kilde med nær kjennskap til etterforskningen sier at den mistenktes bror sympatiserer med radikal islam.Politiet har tidligere opplyst at mannens bror er pågrepet og at moren er brakt til stedet der sønnen har forskanset seg. Politiet skal ha bedt henne om å overtale sønnen til å overgi seg.

«Hellig kriger»

Innenriksministeren kom fram til åstedet onsdag morgen. Politifolk med hjelmer og spesialdrakter hadde da sperret av området rundt leiligheten, som ligger i bydelen Croix-Daurade sørvest i Toulouse.

Om lag 300 politifolk deltar i operasjonen, og tre av dem har blitt skadd.

Les også: – Fransk seriemorder minner om Breivik

Ifølge innenriksministeren har mannen sagt at han ønsker å hevne palestinske barn samt Frankrikes militære engasjement i kriger i andre land.

– Han hevder han er en hellig kriger og tilhører al-Qaida, sa Gueant til pressen i Toulouse.

Leiligheten ligger i et normalt fredelig boligstrøk, og naboer forteller at de hørte skudd da politiet rykket inn og omringet huset midt på natten. Senere ble det hørt en kraftig eksplosjon da politiet sprengte en bil i lufta fordi den sto i veien.

Under oppsikt

Mannen skal være en av flere personer som er blitt holdt under oppsikt av franske etterretningsfolk etter at flere soldater ble drept i Toulouse forrige uke.

– Så førte etterforskningen til at det ble fremskaffet avgjørende bevis, sier en tjenestemann som ikke ønsker å bli navngitt.

Se video: Sørger over de døde barna

Mannen skal tidligere ha reist til de lovløse grensetraktene mellom Afghanistan og Pakistan. Han skal ha blitt pågrepet i Kandahar sør i Afghanistan for brudd på afghanske lover.

Mannens bror skal ha blitt tatt inn til avhør av politiet på et tidligere tidspunkt i forbindelse med etterforskningen av drapene ved den jødiske skolen og på flere soldater i den sørfranske byen.

Ifølge Gueant har 24-åringens mor avslått en forespørsel fra politiet om å bistå i forhandlingene med mannen. Hun ble brakt til åstedet, men sa hun ikke hadde særlig innflytelse over sønnen.

Samme gjerningsmann

En rabbiner og tre barn ble skutt ned og drept ved den jødiske skolen i Toulouse mandag. I forrige uke ble tre soldater med bakgrunn fra Nord-Afrika drept i Toulouse og byen Montauban, og franske myndigheter har slått fast at samme gjerningsmann står bak alle sju drapene. Det samme våpenet skal ha blitt brukt under alle angrepene.

Les også: Samme våpen brukt mot jødiske skolebarn og soldater

Ifølge franske medier har politiet tidligere antatt at gjerningsmannen tilhørte et høyreekstremt miljø, ettersom han angrep både jøder og soldater med muslimsk bakgrunn.

Men også ytterliggående islamister kan ha motiv for å ramme muslimer som tjenestegjør som soldater i vestlige land. Årsaken er at de anses som forrædere i fundamentalistiske miljøer.

De drepte jødiske barna og rabbineren ble onsdag morgen gravlagt i Jerusalem i Israel.

Les også:

- En nasjonal tragedie

Fire drept i skyting på jødisk skole i Frankrike

To soldater skutt og drept ved minibank


Les flere nyheter her

Personvernpolicy