Blodig niårsdag for invasjonen i Irak

Hilla var en av flere byer som tirsdag ble rammet av de mange bombeangrepene i Irak. Byen ligger 100 kilometer sør for Bagdad. Over 40 mennesker ble drept i eksplosjonene. Foto: REUTERS/SCANPIX.
Hilla var en av flere byer som tirsdag ble rammet av de mange bombeangrepene i Irak. Byen ligger 100 kilometer sør for Bagdad. Over 40 mennesker ble drept i eksplosjonene. Foto: REUTERS/SCANPIX.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bombene smalt over hele Irak på niårsdagen for den amerikanske invasjonen. Politisk krise gjør at Irak fortsatt har en lang vei å gå før det kan kalles et stabilt land, mener norsk forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bagdad/Oslo (NTB-Line Aaltvedt): Mellom 40 og 50 personer mistet livet og rundt 200 ble såret i de minst 16 eksplosjonene som startet tidlig tirsdag morgen og fortsatte utover dagen, ifølge nyhetsbyråene Reuters og AFP.

Angrepene fant sted samme dag som Irak markerte at det er ni år siden starten på den USA-ledede invasjonen som førte til at Saddam Hussein og hans regime ble styrtet. Det ble den blodigste dagen i landet på nesten en måned.

Forsker Truls Hallberg Tønnessen ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) tror ikke det er tilfeldig at angrepene skjer akkurat denne dagen.

Les også: Voldsbølge mot irakisk «emo»-ungdom

– Dette kan se ut som angrep utført av al-Qaida i Irak, og det er ikke uvanlig at det er stille en periode før de slår til og utfører større angrep på symbolske dager. Vi så at det var et oppsving i voldshandlingene på datoene for den amerikanske tilbaketrekningen, sier han til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politisk krise

Tønnesen mener den største utfordringen for Irak er den politiske krisen i landet. I nasjonalforsamlingen og regjeringen er det store interne stridigheter og stor uenighet om maktfordelingen.

– Det er en svært spent situasjon, og landet har en stor utfordring foran seg når det gjelder å få løst den politiske situasjonen slik at det kan gå framover, sier Tønnessen.

Men Tønnessen påpeker at sikkerhetssituasjonen i landet er bedre i dag enn i 2006. Han mener ikke situasjonen er blitt nevneverdig verre etter at amerikanerne trakk seg ut av landet i desember.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svakere al-Qaida

– Jeg tror ikke sikkerhetssituasjonen hadde vært så mye annerledes om amerikanerne fortsatt hadde vært der; de politiske utfordringene er der uansett. Uttrekningen har forsterket den politiske konflikten, sier forskeren.

Les også: Vil fra terrorisme til turisme

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Al-Qaida er mye svakere i dag enn de var for noen år siden, selv om de er i stand til å utføre aksjoner som i dag. De prøver å destabilisere landet for å vise at myndighetene ikke er i stand til å beskytte befolkningen. Men de har liten støtte, mener han.

Flere angrep

Et av de første og blodigste angrepene tirsdag rammet den sjiamuslimske byen Kerbala, som er kjent som et pilegrimsmål for sjiamuslimer. To bomber gikk av omtrent samtidig, og 13 personer ble drept og 48 ble såret, ifølge en talsmann for byens helsemyndigheter.

– Eksplosjon nummer to førte til de største ødeleggelsene. Jeg så kroppsdeler, fingre og hender, som ble slengt i bakken, sier den 23 år gamle butikkeieren Murtadha Ali Kadhim.

I den multietniske byen Kirkuk nord i landet ble 13 mennesker drept og 50 såret, ifølge borgermester Salam Zangana. Der var angrepet rettet mot en politistasjon, og nesten alle de drepte oppgis å ha vært politimenn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Terrorbølge

Også hovedstaden Bagdad ble rystet av terrorbølgen. En selvmordsbomber tok livet av to mennesker og såret åtte i sentrum av byen. Deretter gikk en bilbombe av i et garasjeanlegg utenfor utenriksdepartementet. Minst tre personer mistet livet og ni ble såret, ifølge AFP.

I tillegg ble det meldt om eksplosjoner i Baiji, Baquba, Dibis, Samarra, Tuz Khurmatu, Daquq og Dhuluiya, Falluja, Ramadi, Hilla, Latafiya, Mahmudiya og Mussayab.

Toppmøte

Om få dager skal Den arabiske liga holde toppmøte i Bagdad, for første gang siden Irak invaderte Kuwait i 1990.

Det har på forhånd vært mange diskusjoner om sikkerheten i forbindelse med møtet, og det har blant annet blitt vurdert å sperre av hele hovedstaden for å unngå angrep.

Angrepene tirsdag vil etter alt å dømme føre til en ny diskusjon om hvorvidt sikkerheten i Bagdad er god nok for et slikt arrangement.

Les flere nyheter her