- Anså ikke habilitetsvurdering som relevant

Utenriksminister Jonas Gahr Støre redegjorde tirsdag ettermiddag for UDs bevilgning av midler til Senter for nordområdelogistikk. Foto: Scanpix
Utenriksminister Jonas Gahr Støre redegjorde tirsdag ettermiddag for UDs bevilgning av midler til Senter for nordområdelogistikk. Foto: Scanpix

Utenriksminister Jonas Gahr Støre avviser kritikken mot tildelingen av midler til Senter for nordområdelogistikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg kan ikke se at det har vært grunnlag for å vurdere min habilitet i en søknad fra Norges rederiforbund, sier Støre under en pressekonferanse tirsdag.

Utenriksdepartementet ga i november 2008 seks millioner kroner i støtte til Senter for nordområdelogistikk. Utenriksminister Jonas Gahr Støres (Ap) habilitet ble aldri vurdert.

Les også: Støre-støtte kan bli gransket av kontroll- og konstitusjonskomiteen

Støre understreker at UD aldri bevilget økonomisk støtte til Tschudis rederi, men at UD gjennomgikk en søknad fra Rederiforbundet og bevilget penger via Barents 2020-ordningen.

Barndomsvenn av Støre, Felix Tschudi. Foto: Thomas VermesBarndomsvenn av Støre, Felix Tschudi. Foto: Thomas Vermes

Prosjektet er startet av Tschudi Shipping Company AS, som også bidro med seks millioner kroner. Selskapet eies av milliardæren Felix Tschudi. Tschudi er barndomsvenn av utenriksminister Jonas Gahr Støre, og var blant gjestene i Støres 50-årsdag.

– Det vi ga støtte til er et prosjekt som skulle gi støtte til kunnskap om logistikk og seiling i nord. Søknaden ble behandlet på vanlig måte i UD og innvilget, sier Støre.

– Jeg har ikke tatt stilling til en søknad fra noen jeg kjente, sier Utenriksministeren.

– I denne saken har jeg ikke ansett en habilitetsvurdering for relevant.

– Etter beste evne mente vi at dette var et godt prosjekt, og når jeg leser hva de har gjort er dette et prosjekt som har utviklet, åpnet og delt kunnskap veldig bredt, sier han.

Tschudi og Støre har gått på barne- og ungdomsskole sammen, i tilegg til å ha gått sammen ett år ved Sjøkrigsskolen i Bergen, skriver Dagbladet.

– Jeg har kjent ham i mange år, og han er en av mange mennesker jeg har møtt og diskutert utviklingen i nordområdene med, men jeg har ikke diskutert noe omkring dette senteret med ham, sier Støre ved pressekonferansen tirsdag.

Justisdepartementets lovavdeling ble ikke bedt om å vurdere Støres habilitet overfor Felix Tschudi, skrev Dagbladet tirsdag.

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har bedt alle departementene gjennomgå alle tilskudd som bevilget i fjor, som følge av Lysbakken-saken.

Selv om tilskuddet fra UD til Senter for nordområdelogistikk stammer fra 2008, ble siste del av beløpet utbetalt i fjor.

Dermed vil pengestøtten bli en del av kontrollkomiteens gransking av pengestøtte, bekrefter komitéleder Anders Anundsen (Frp).

– I forvaltningen der alt er basert på skjønn er det helt nødvendig at man vurderer habilitet. Det handler om troverdigheten til hele forvaltningen, sier Anundsen til NTB.

Les flere nyheter

Personvernpolicy