Vurderer å skyte ned nordkoreansk rakett

Oppskytingsramper for Patriot PAC-3-raketter ved den amerikanske luftforsvarsbasen Kadena i Okinawa sør i Japan. Foto: Scanpix/AP.
Oppskytingsramper for Patriot PAC-3-raketter ved den amerikanske luftforsvarsbasen Kadena i Okinawa sør i Japan. Foto: Scanpix/AP.

Japans forsvarsminister Naoki Tanaka sier Tokyo kan komme til å forsøke å skyte ned en nordkoreansk rakett hvis den nærmer seg japansk territorium eller farvann.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Korea har uttalt at landet ønsker å skyte opp en langdistanserakett neste måned for å sette en satellitt i bane. USA og andre land anser dette for en dårlig skjult rakettest som vil bryte med et FN-forbud, melder AFP.


- Jeg vurderer å gi ordre om å avskjære raketten, sier Tanaka til nasjonalforsamlingen mandag. En slik ordre må godkjennes av statsministeren, legger han til.

Flyr over Japan

Dagsavisene Asahi og Yomiuri melder at Japan vurderer å sette inn flere krigsskip av Aegis-typen og bakke-til-luftraketten PAC-3 Patriot for å skyte ned raketten.

Les også: Nord-Korea vil sende opp satellitt

Den japanske regjeringen uttalte sent mandag at Nord-Korea har informert den internasjonale sjøfartsorganisasjonen om rakettens ventede bane. Videre heter det at prosjektilet vil passere over deler av øykjeden Okinawa sør i Japan.

Tidligere oppskytning

Regjeringen sier det er ventet at den første drivstofftanken festet til bæreraketten vil lande i havet vest for Sør-Korea, mens den andre delen vil falle ned øst for Filippinene.

Myndighetene i Pyongyang skjøt i 2009 en langdistanserakett over Japan som på det tidspunkt ble hevdet å være et forsøk på å bringe en satellitt i bane.

Les også: Tviholder på atomplaner

Japan og landets allierte sier de anså dette for en prøveoppskytning av en ballistisk rakett. I denne oppskytningen passerte raketten over japansk territorium uten videre hendelser eller forsøk på å skyte den ned.

Les flere nyheter

http://www.abcnyheter.no/nyheter/2012/03/16/nord-korea-vil-sende-opp-satellitt

Personvernpolicy