Mor: – Spurte om skadene, men fikk ikke svar

Advokat Thomas Randby forsvarer moren som står tiltalt i Tønsberg tingrett for passivt å ha medvirket til den dødelige volden hennes sønn Christoffer Gjerstad Kihle ble utsatt for i 2005. Moren nekter straffskyld. Foto: Trond Reidar Teigen / SCANPIX.
Advokat Thomas Randby forsvarer moren som står tiltalt i Tønsberg tingrett for passivt å ha medvirket til den dødelige volden hennes sønn Christoffer Gjerstad Kihle ble utsatt for i 2005. Moren nekter straffskyld. Foto: Trond Reidar Teigen / SCANPIX.

Moren til Christoffer Gjerstad Kihle så sår og blåmerker på sønnen sin, men hevder hun aldri fikk noe godt svar på hvordan han hadde fått skadene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tanken på at den åtte år gamle gutten kunne ha blitt påført skadene av sin stefar – kvinnens ektemann – har aldri vært en reell tanke hos henne. Kvinnen nektet straffskyld etter tiltalen om passiv medvirkning til volden som førte til at sønnen hennes døde da straffesaken mot henne startet i Tønsberg tingrett tirsdag.

Hun hevder det var en sjokkerende opplevelse da hun ble gjort kjent med tiltalen – sju år etter at Christoffer Gjerstad Kihle døde i sengen sin hjemme i Kodal.

– Han hadde skrubbsår og blåmerker, slik alle vanlig aktive gutter har. Jeg kan ikke kjenne meg igjen i påstandene om at han hadde blåmerker så store som tennisballer, sa hun da hun startet sin forklaring.

Ugjenkjennelig

Da gutten fikk omfattende og synlige skader i ansiktet, hevder moren at hun spurte ham gjentatte ganger for å få greie på hvordan han hadde fått dem.

– Han svarte bare «husker ikke» og «vet ikke», men jeg slo meg ikke til ro med det. Jeg spurte ham flere ganger, sa den 37 år gamle kvinnen.

– Men han hadde jo så store blåmerker i ansiktet at han var ugjenkjennelig, kommenterte tingrettsdommer Idar Pettersen.

– Jeg husker at han hadde blåmerker, men jeg kjente ham igjen, svarte moren.

Rett før moren inntok vitneboksen hadde gutten biologisk far gråtende forklart seg om hvordan sønnen gradvis ble mer sint og aggressiv etter at moren og stefaren flyttet sammen og giftet seg. Han forklarte at han i ettertid har fått forståelse av at det var stefaren som overtok kontrollen i hjemmet.

– Jeg ble skremt av ham. Han rev Christoffer ut av bilen da jeg skulle levere ham etter samvær siste gang, sa han.

Les også: Christoffers mor nekter straffskyld

Redsler

Moren er nå tiltalt for passiv medvirkning til Christoffers dødsfall, under særdeles skjerpende omstendigheter fordi hun ifølge tiltalen ikke forsøkte å stanse mishandlingen eller på noen måte gripe inn mot volden som til slutt førte til at den åtte år gamle gutten fikk et 17 centimeter langt brudd på skallen.

Både Tønsberg tingrett og Agders lagmannsrett fant det bevist at det var hodeskadene stefaren påførte Christoffer 1. og 2. februar 2005, som førte til at han døde.

«Man kan meget lett forestille seg hvilken situasjon Christoffer befant seg i og hvilke redsler han opplevde. Han hadde ingen å henvende seg til, og endog hans mor stilte ikke opp for ham», skriver Agder lagmannsrett i premissene for straffeutmålingen.

Forsvarer, advokat Thomas Randby, mener saken er kronglete bevismessig. Ikke bare skal det bevises på nytt at stefaren sto for volden og at den førte til dødsfallet, men det må også bevises at moren forsto hva som skjedde og innså at volden sønnen ble utsatt for, ville medføre døden.

Les flere nyheter

Personvernpolicy