Skituristene kjørte trolig farlig rute i Kåfjord

Fjellsiden på Sorbmegaisa-fjellet, hvor et snøskred mandag begravet en franskmann og fem sveitsere. Bare en av dem overlevde. Foto: Martin Lyngdal (Scanpix)
Fjellsiden på Sorbmegaisa-fjellet, hvor et snøskred mandag begravet en franskmann og fem sveitsere. Bare en av dem overlevde. Foto: Martin Lyngdal (Scanpix)

Turfølget som ble tatt av snøskredet i Kåfjord i Troms mandag, skal ha kjørt en ekstremt bratt rute som ingen lokale offpistekjørere bruker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er lokale guider som opplyser dette til Dagbladet. De mener turfølget befant seg i svært bratt område og hadde valgt en annen rute enn det som er normalt.

– Jeg ville aldri kjørt i det området selv, sier Eirik Bræin Gikling i eventbyrået Far Out, som arrangerer turer i området.

Området turfølget befant seg i skal ha vært opptil 42 grader bratt, ifølge VG. I Kåfjord mandag var skredfaren oppgitt til faregrad tre på en skala fra en til fem. Skredekspert Kjetil Brattlien ved NGI opplyser at man ved en slik faregrad ikke bør kjøre i særlig brattere heng enn 30 graders helning.

Les også: Den alvorligste skredulykken på 26 år

Fjellet Sorbmegaisa er svært populært blant skikjørere og topptur-turister. Navnet Sorbmegaisa er samisk og betyr «Det livsfarlige fjellet».

Godt utstyrt

Skituristene var godt og riktig utstyrt, med både skredsøkere, spader, søkestenger og skredsekker. Skredet var imidlertid så kraftig at luftballongene i skredsekkene ble trykket flat av de enorme snømassene.

Skredsekkene skal normalt virke slik at ballongen, som blir utløst av den som bærer sekken via en snor eller en spak, hjelper deg til å flyte oppå skredet og unngå å bli begravd i massene.

Fire av de omkomne ble lokalisert ved hjelp av en antenne på redningshelikopteret som fanget opp signaler fra skredsøkerne som de hadde med seg.

Les også: Fem omkom i snøskredet i Kåfjord

Mannen som overlevde skredet, ble funnet i den øvre delen av raset med hodet over snøen. Han fikk moderate skader.

Fire av de omkomne ble funnet lenger ned i området, mens den femte ble funnet på oversiden, ikke langt fra der den overlevende sveitseren ble funnet.

Verste på 26 år

– Dette er den alvorligste enkeltulykken siden Vassdal-ulykken i 1986, som krevde 16 liv, sier nestleder ved avdeling for naturskade i Norges Geotekniske Institutt (NGI), Frode Sandersen.

Avdelingsleder Anders Solheim i NGI sier til NTB at det i gjennomsnitt i Norge har omkommet fire-fem personer i året i snøskred de siste ti årene. Så langt i år har to skred hatt dødelig utgang.

– Men denne forferdelige ulykken gjør at antall omkomne så langt i år er over gjennomsnittet for de siste årene, sier Solheim.

De overlevende ble mandag kveld sendt til Tromsø, hvor de fikk tilbud om profesjonell hjelp ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN). Der ble de også møtt av en medarbeider fra den sveitsiske ambassaden i Stockholm. Skituristene bodde på en båt i Kåfjord, men ble innlosjert i Tromsø natt til tirsdag.

Fortsatt vet ikke politiet hva som kan ha utløst det voldsomme skredet i Djupvik i Nord-Troms.

Ingen lokal guide

Reisefølget var på tolv personer, to franske guider og ti sveitsiske turister. En av de omkomne var en guide som hadde lang erfaring fra blant annet Chamonix i Frankrike.

Gruppen skal ha vært på omkring 1.000 meters høyde da snøen raste ut fra fjellsiden. Gruppen gikk på ski, og trolig var de offpistekjørere. Det er foreløpig usikkert om turistene var på toppen av fjellet og kjørte nedover langs fjellsiden, eller om de befant seg nede i dalbunnen da snømassene løsnet.

Operasjonsleder Tor-Einar Eilertsen i Troms politidistrikt fortalte mandag til NTB at personene som ikke ble tatt av raset, startet kameratredning. I mellomtiden ble hjelpemannskaper fraktet ut til stedet med helikopter fordi området ligger vanskelig til.

Se video fra stedet:

Les flere nyheter her

Personvernpolicy