- Om hundre år er Altinn glemt

I KØ: Stor pågang i morgentimene på Altinn tirsdag morgen, gjør at mange må finne seg i åvente i kø på å få sjekket selvangeivelsen. Foto: Skjermdump
I KØ: Stor pågang i morgentimene på Altinn tirsdag morgen, gjør at mange må finne seg i åvente i kø på å få sjekket selvangeivelsen. Foto: Skjermdump

Norske skattebetalere er ivrige etter å sjekke selvangivelsen. Akkurat nå står mange tusen i kø for å komme inn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Allerede klokken halv ni i dag tidlig hadde over 160.000 nordmenn sjekket den foreløpige selvangivelsen på altinn.no.

Hvis du møter en kø-plakat når du skal logge deg inn betyr det at du står et stykke bak i køen. Altinn sitt system takler nemlig ikke den store pågangen.

– Noen må gjøre seg ferdig

Skrekkscenariet er en gjentagelse av fjoråret, da «hele Norge» skulle sjekke samtidig. Det førte til at hele Altinn-systemet brøt sammen, og var nede i over ett døgn.

Selv om Altinn i forkant av dagens slipp må tåle kraftig kritikk i en hemmelig rapport, som blant annet slakter kompetansen til de som forvalter systemet, så melder Altinn på sine hjemmesider at kapasiteten skal være betydelig forsterket i år.

Les også: Altinn avsløres i hemmelig rapport

Den nevnte kø-plakaten er et annet tiltak som skal bidra til å skape mer ordnede forhold.

– Noen må gjøre seg ferdig før vi kan slippe nye inn. Altinn har tusenvis av brukere hver eneste dag, men akkurat i topptimene den dagen selvangivelsen legges ut kan det bli nødvendig med litt trafikkdirigering, sier Altinn-sjef Kjersti Lauritzen på Altinns hjemmeside.

Feil i 270.000 selvangivelser

Mer bekymringsverdig er det derimot at over en kvart million skattytere er berørt av at Skatteetaten ikke har fått registrert opplysninger om aksjefond og obligasjonsfond.

Les også: Nå kommer selvangivelsen

De 270.000 skattyterne som er berørt, kan dermed ha fått feil foreløpig skatteberegning. Skattedirektoratet beroliger med at alle opplysninger vil være på plass i det endelige skatteoppgjøret.

– Skattyterne som dette angår, vil om kort tid motta et brev fra Skatteetaten. For de aller fleste er dette brevet bare til orientering, de trenger ikke foreta seg noe, sier Jan Christian Sandberg, avdelingsdirektør i Skattedirektoratet.

Les også: Feil under Altinn-oppgradering

Sender brev til alle som er berørt

De fleste av de 270.000 berørte skattyterne trenger dermed ikke å levere selvangivelse selv om det er feil i den foreløpige utgaven. Skattedirektoratet oppfordrer likevel folk til å sjekke at beløpene i årsoppgavene for aksjefond og obligasjonsfond, er riktige.

Det er disse beløpene som er rapportert inn til Skatteetaten, og som blir tatt med i skatteoppgjøret. Skattedirektoratet har også avdekket noen andre mangler og feil som berører litt over 20.000 selvangivelser.

Dette gjelder blant annet opplysninger om lønns- og trekkoppgaver. Noen som skulle hatt forhåndsutfylt informasjon om gevinst og tap på aksjer, kan også ha fått feil eller mangler på selvangivelsen. Skattedirektoratet skal sende brev til alle som er berørt.

Skatt, Altinn og køplaket

Altinn er en snakkis. «Alle» vil sjekke skatten og datamaskinene hos Altinn henger ikke med i svingene. Vi har samlet et knippe kommentarer fra Facebook, Twitter og aviser.

Personvernpolicy