Sirkler inn ulykkesstedet

Stadig flere funn tyder på at Hercules-flyet med fem norske offiserer styrtet like ved toppen av Kebnekaise, Sveriges høyeste fjell. Letingen pågikk fortsatt utover natt til lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det norske Hercules-flyet var på vei fra Evenes til Kiruna da det forsvant ved 15-tida torsdag. Over Kebnekaise-fjellene skal flyet ha mistet høyde raskt, viser data fra en sivil og en militær radar, som hadde de siste registreringen av Hercules-flyet, ifølge NRK. Fjellområdet er værhardt og ulendt, og en stor utfordring for dem som leder leteaksjonen.

– Det er en vanskelig situasjon, med veiløst land, isbreer og sprekkdannelser. Vinden er sterk, og sikten svært dårlig, sier oberstløytnant Mikael Nordmark, i Lapplandsjägergarnisonen.

Les også: Letemannskapene har funnet vrakdeler fuktet av drivstoff

Farlig

Personell fra Fjällraddningen gjør seg klar for å reise innover mot leteområdet i Kebnekaise til der et norsk Hercules transportfly med fem personer om bord ble meldt savnet. Flyet deltok i øvelsen Cold Response. Foto: Stian Lysberg Solum (Scanpix)Personell fra Fjällraddningen gjør seg klar for å reise innover mot leteområdet i Kebnekaise til der et norsk Hercules transportfly med fem personer om bord ble meldt savnet. Flyet deltok i øvelsen Cold Response. Foto: Stian Lysberg Solum (Scanpix)

Både sivile og militære deltar i leteaksjonen halvannet døgn etter at flyet forsvant fra radaren i Kiruna, der det skulle lande. Gjennom dagen var det begrenset hvor mange som kunne ta seg inn i det barske området, både i lufta og på bakken.

– Det er ingen hjelp i å sende hundrevis av soldater inn i dette området. Det er bedre med færre ressurser, men med litt høyere kvalitet. Deretter har vi folk som kan avløse disse, sier Nordmark til NTB.

Les også: Tente lys for de savnede

Han peker på at det ikke bare er været, men også skredfaren som gjør arbeidet vanskelig og farlig.

Flere funn

En kilde i det svenske forsvaret bekreftet fredag ved 20-tiden at det var funnet vrakdeler etter det norske Hercules-flyet. Det samme gjorde den svenske redningstjenesten.

Personell fra Fjällraddningen gjør seg klar for å reise innover mot leteområdet i Kebnekaise til der et norsk Hercules transportfly med fem personer om bord ble meldt savnet. Flyet deltok i øvelsen Cold Response. Foto: Stian Lysberg Solum (Scanpix)Personell fra Fjällraddningen gjør seg klar for å reise innover mot leteområdet i Kebnekaise til der et norsk Hercules transportfly med fem personer om bord ble meldt savnet. Flyet deltok i øvelsen Cold Response. Foto: Stian Lysberg Solum (Scanpix)

– Et svensk team på Storglaciären (isbre) har gjort flere funn. Det dreier seg om en polstret gjenstand og en borrelås – alt dynket i parafin. Man har fotografert dette og sendt det til det norske forsvaret, opplyser den svenske redningstjenesten i Göteborg.

Den norske forsvarssjefen, Harald Sunde, var først ute med nyheten om at Kebnekaise-området er erklært som havaristed, basert på funn av vrakrester. Tidligere hadde flere fly meldt om mulige vrakrester på begge sider av Kebnekaise-toppen, blant annet et norsk Orion-fly som fikk øye på en oransje gjenstand. Den ble sett fra omkring 20.000 fot gjennom et hull i tåka.

Tungt

Oberstløytnant Mikael Nordmar, i Lapplandsjägergarnisonen sier at området Herculesen forsvant i er det vanskeligste terrenget i hele Sverige. Det letes fortsatt etter et Hercules transportfly med fem personer om bord som ble meldt savnet mellom Evenes og Kiruna torsdag kveld. Flyet deltok i øvelsen Cold Response. Foto: Stian Lysberg Solum (Scanpix)Oberstløytnant Mikael Nordmar, i Lapplandsjägergarnisonen sier at området Herculesen forsvant i er det vanskeligste terrenget i hele Sverige. Det letes fortsatt etter et Hercules transportfly med fem personer om bord som ble meldt savnet mellom Evenes og Kiruna torsdag kveld. Flyet deltok i øvelsen Cold Response. Foto: Stian Lysberg Solum (Scanpix)

Forsvarsminister Espen Barth Eide uttrykte fredag kveld stor bekymring og medfølelse med de pårørende.

– Det at vi ikke vet skjebnen til disse fem er tungt. Mine tanker går til de pårørende, sier Barth Eide.

Vel hundre ansatte og pårørende var fredag samlet på stasjonen, der alle de fem savnede offiserene jobber.

– Det er tungt og tøft å være her som sjef i dag. Alle vi som er her, har det vanskelig, og mine tanker går spesielt til de nærmeste pårørende, sier stasjonssjef Diederik Wilhelm Kolff ved Gardermoen flystasjon til Romerikes Blad.

Les også: Kunne knapt styrtet på et verre sted

Skal løye

Arkivbilde fra en del av fjellmassivet i området i Nord-Sverige hvor det norske Hercules-flyet er savnet. Foto: Tore Hagman (Scanpix)Arkivbilde fra en del av fjellmassivet i området i Nord-Sverige hvor det norske Hercules-flyet er savnet. Foto: Tore Hagman (Scanpix)

Fjellredningstjenestens bakkemannskaper avbrøt søket klokka 18 fredag, for så å gjenoppta letingen lørdag morgen klokka 5. Militærpatruljer fortsatte bakkesøk utover kvelden, og flere fly og helikoptre var på vingene for å lete gjennom natta fra lufta.

Pressetalsmann Mats Nilsson i Fjällraddningstjänsten understreker at dette er det vanskeligste terrenget Sverige har å by på.

– Det er en massiv redningsinnsats som er satt inn. Det er meldt at vinden skal løye utover natta. Dersom noen skulle bli funnet, kommer naturligvis en redningsorganisasjon til å settes inn, sier Nilsson til NTB.

Les også:

Første havari med Super Hercules

Varme punkter var ikke savnet Hercules-fly


Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden