Været i søkeområdet er blitt verre:

Trapper ned letingen etter flyet

To norske Sea King redningshelikoptre på flyplassen i Kiruna torsdag kveld. Maskinene deltok i letingen etter et savnet norsk Hercules-fly som ble borte på tur mellom Evenes og Kiruna torsdag ettermiddag. Foto: Fredric Alm (Scanpix)
To norske Sea King redningshelikoptre på flyplassen i Kiruna torsdag kveld. Maskinene deltok i letingen etter et savnet norsk Hercules-fly som ble borte på tur mellom Evenes og Kiruna torsdag ettermiddag. Foto: Fredric Alm (Scanpix)

Letingen etter det savnede norske Hercules-flyet trappes natt til fredag ned på grunn av dårlig vær.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Været er for dårlig til at helikoptrene fra Norge og Danmark kan være i luften. I stedet skal bakkemannskaper settes inn i letingen, øst for Kebnekaise, opplyser den svenske Sjö- och Flyräddningscentralen på sine nettsider.

Det norske Orion-flyet fortsetter letingen utover natten og skal være sambandssentral for bakkemannskapene.

Se også: Fem savnet etter flystyrt

Bakkemannskaper fra den svenske redningstjenesten og militære fra Sverige og Norge er i tillegg ute på leting i andre deler av fjellområdet rundt Kebnekaise. Flyet som er savnet, er av typen C-130J Hercules og ble døpt «Siv» 17. august 2010. Dette var det siste av de fire norske Hercules-flyene Forsvaret fikk levert.

Det dårlige været gjør det blant annet vanskelig å få undersøkt observasjoner gjort med varmesøkende utstyr.

– Norske F-16-fly observerte tre såkalte hotspots, som vi gjerne skulle sjekket. Nå er været blitt betydelig verre og skaper problemer, forteller Peter Lindquist i den svenske redningstjenesten til NRK. Disse såkalte hotspotene kan være besetningsmedlemmer fra det styrtede flyet, men det kan også være turfolk eller dyr som er ute i terrenget.

Les også: Forsvarsdepartementet trekker døds-melding

Ved 23-tiden var det bare ett helikopter og ett fly som kan operere i området. Lindquist frykter de kan bli nød til å avbryte søket fra luften dersom været forverres utover natten. Sikten er torsdag kveld rundt 20 meter.

– Vi håper på bedre vær og søkeforhold når dagslyset kommer fredag morgen.

Lindquist sier det også forvansker letearbeidet at nødsenderen på flyet ikke er utløst.

– Arbeidet ville blitt mye lettere dersom den var i drift, sier Lindquist.

Les også:

- Øvelsen fortsetter

- Blant våre mest erfarne flygere

16.000 soldater øver på vinterkrig i nord

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden