- Kunne vært raskere på Utøya

Politidirektør Øystein Mæland orienterer under presentasjonen torsdag av politiets evaluering av egen innsats 22. juli 2011. Foto: Erlend Aas / Scanpix
Politidirektør Øystein Mæland orienterer under presentasjonen torsdag av politiets evaluering av egen innsats 22. juli 2011. Foto: Erlend Aas / Scanpix

- Ja, politiet kunne ha vært raskere på Utøya, sier politidirektør Øystein Mæland under fremleggingen av politiets interne evaluering av 22. juli.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han viste blant annet til den tragiske situasjonen da politibåten stanset i Tyrifjorden.


- Det er tungt å tenke på at liv dermed kunne ha vært spart, sa Mæland under pressekonferansen.

- Samlet sett kan politiet stå inne for de vurderingene som ble tatt. Men vi må være ydmyke om at andre beslutninger kunne vært tatt og at det kunne gitt et annet utfall.

Les også: Politidirektøren beklager

Politidirektør Øystein Mæland beklager også at kommunikasjonen sviktet på flere områder hos politiet 22. juli.

Under fremleggingen av politiets interne evaluering av 22. juli slo Mæland fast at kommunikasjonen sviktet på flere områder, selv om alle de involverte gjorde sitt beste.

– Kommunikasjonen var et overordnet problem. Mange gjorde en innsats med visshet om at det innbar en høy risiko for eget liv både under aksjonen i Oslo og på Utøya. Utvalget er meget klart i sin påpekning av svikt i kommunikasjonen mot pårørende og berørte, svikt internt i politiet, svikt i kommunikasjonen mellom nødetatene, svikt i kommunikasjonen opp mot regjeringen og departementene og ut mot øvrige politidistrikt, presse og publikum. Heller ikke riksalarmen fungerte, sa Mæland.

Les også: Ventet 17 minutter på politiet

Politidirektøren sa at konsekvensene av dette var uklare og feilaktige meldinger både til pårørende, berørte og presse, samt en uklar situasjonsforståelse hos dem som skulle respondere.

– Jeg beklager at vi ikke lyktes bedre med å gi informasjonsflyt i vid forstand, sa Mæland.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden