Politidirektøren beklager

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politidirektør Øystein Mæland slår fast at politiet ikke var dimensjonert for å takle Utøya-terroren, og beklager at Anders Behring Breivik ikke ble tatt før.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politidirektør Mæland beklager, men mener ingen kunne gjort mer 22. juli.

- Jeg beklager at vi ikke lyktes med å pågripe gjerningsmannen tidligere, innledet politidirektør Øystein Mæland på dagens pressekonferanse hvor politiets interne evaluering ble lagt fram.

- Ikke dimensjonert for 22. juli

Men samtidig sa han at «alle involverte gjorde sitt ytterste». Politidirektøren sa at politiet ikke var dimensjonert til å håndtere ugjerningene 22. juli, «en fredag i ferietiden».

Se video fra pressekonferansen her

Politiet la torsdag fram sin interne evaluering etter terrorangrepet 22. juli. Konklusjonen er at det er minst 54 punkter som trenger forbedring.

- Politiets innsats bidro til å redde mange liv, sa Mæland før interngranskeren Olav Sønderland fikk ordet.

– Vi kan i dag med sikkerhet fastslå at politiet ikke var dimensjonert for å håndtere alle følger av en slik ekstrem hendelse som rammet oss 22. juli i fjor, en helt vanlig fredag midt i ferietiden, sier Mæland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Anders Behring Breivik fikk uforstyrret massakrere forsvarsløse ungdommer på Utøya i nesten en og en halv time før gjerningsmannen ble pågrepet.

- Hvert minutt var ett for mye

Helikopteret burde ha vært satt i bruk langt tidligere - Oslos politimester Arnstein Gjengedal.

– Hvert minutt var ett minutt for mye. Det er tungt å vite at liv kunne vært spart hvis gjerningsmannen hadde vært stanset før, sier Mæland.

– Vi kan også slå fast at alle involverte tjenestemenn gjorde sitt aller ytterste i en særdeles krevende og uoversiktlig situasjon, fortsetter politiinspektøren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har identifisert 54 forbedringspunkter, og 33 punkter med gode erfaringer, sier Olav Sønderland som har stått for politiets interne granskning.

- Systemet for nasjonal varsling virket ikke, sier Sønderland.

Han viste konkret til hvordan vitneobservasjonen om Behring Breiviks bilnummer og en nøyaktig beskrivelse av ham (meldt inn kl 15.34) ble håndtert av Kripos etter at oslopolitiet ba om varsling klokken 16.04. Riksalarmen ble føst sendt ut etter mer enn førti minutter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ventet mer ydmykhet

Berørte etter angrepene forventet en helt annen ydmykhet enn da evalueringsleder Olav Sønderland la fram en delrapport 16. desember i fjor, melder NTB.

Den gangen uttalte Sønderland at politiet ikke kunne ha gjort noe annerledes som ville endret utfallet på Utøya 22. juli. Sønderlands uttalelser skapte sterke reaksjoner blant både de berørte, hos politikerne og blant politifolk selv.

Torsdag trakk imidlertid Sønderland frem flere sentrale læringspunkter:

  • Et nytt system for varlinger må sikres. Dette arbeidet er git prioritert.
  • Sitituasjonsrapporteringen fra de som er på stedet må forbedres. Verifikasjon av opplysningene må bli bedre.
  • Politidistriktene måtte ha hjelp - ingen er dimensjonert for å håndtere slike situasjoner. Denne gangen ble både det største og et av de minste testet, og begge måtte ha hjelp.
  • Krav til minimumsbemanning må vurderes, blant annet på 112.-IKT-løsningene må forbedres.
  • Helikopterberedskapen må forbedres.Om de frivilliges innsats fastslo Sønderland at dette var "verdifull bistand".
  • Og dette er noe vi må ta vare på.

- Ikke dimensjonert for angrepet

- Fellesferien er erfaringsmessig den roligste tiden på året. Politidistriktet var ikke dimensjonert for det som skjedde denne dagen, sier Oslos politimester Arnstein Gjengedal.

De fikk meldinger om ni eksplosjoner denne dagen, og det tok tid før de fikk klarlagt at det var snakk om én eksplosjon i regjeringskvartalet.

Jeg har ansvar for det som skjedde denne dagen

- I den første fasen prioriterte vi livredning og søk i de ødelagte bygningene, sa Gjengedal som også sa de jobbet for å stanse eventuelle etterfølgende anslag.

- Helikopteret burde ha vært satt i bruk langt tidligere, sier han.

Gjengedal tok ansvar som politimester for at helikoptermannskapet var tatt ut i ferie denne dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslopolitiet fikk flere henvendelser om mistenkelige personer og biler, samt mistenkelige gjenstander i byen.

- Dette ble sjekket ut og kontrollert. Klokken 15.31 kom de første beskrivelsene knyttet til bombebilen. Tre minutter etterpå kom neste beskrivelse og registreringsnummeret, men alle politibetjenter var opptatt og samtalen ble notert av en på sentralbordet. Klokken 15.55 ringte politiet tilbake.

- I ettertid fremstår det slik at det tok for lang tid å håndtere opplysningene om mulige gjerningsmenn, sa Gjengedal, som fremhevet at de på dette tidspunkt var opptatt med å redde liv.

16.15 passerte gjerningsmannen Sollihøgda, noen få kilometer fra kaia hvor båten til Utøya går.

- Jeg har ansvar for det som skjedde denne dagen, sier politimesteren som sier at distriktet nå jobber med å forbedre en rekke punkter.

Les alt om denne saken:

Hva gikk galt hos Kripos?

Ventet 17 minutter på politiet

Forsvarer manglende Utøya-innsats

Les og se video:

Politiet kom til Utøya før 17.52

Så fort kom vi til Utøya

Se video: Kjørte politiet så sakte:

Se video: Her bruker vi fem minutter til Utøya:

Les flere nyheter