Kranglet om reindrift - ble slept etter bil

STYGGE SÅR: Store deler av huden på ryggen til Mads Jonar Smuk Dahl ble skrapt vekk etter at han ble slept etter en bil. Bildet er tatt på sykehuset to dager etter hendelsen. Foto: Privat
STYGGE SÅR: Store deler av huden på ryggen til Mads Jonar Smuk Dahl ble skrapt vekk etter at han ble slept etter en bil. Bildet er tatt på sykehuset to dager etter hendelsen. Foto: Privat

Mads Jonar Smuk Dahl ble slept etter en bil i 2,5 kilometer av sine egne slektninger, etter at han diskuterte familiens reindrift på et nachspiel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En knapp uke etter hendelsen er det en tydelig preget Smuk Dahl ABC Nyheter prater med på telefon. Interne stridigheter innad i familien om reindrift og landområder nådde forrige helg et nytt nivå.

Lørdag morgen eskalerte en diskusjon på et nachspiel i Nesseby, ved Tana. Der befant Mads Jonar Smuk Dahl seg med rundt ti andre personer, deriblant flere slektninger.

– Grisk holdning

Til ABC Nyheter forteller Smuk Dahl at stemningen ble amper da en pågående rettssak mellom slekta og andre reindriftsfamilier i området, ble diskutert.

– Vi er fra før en av Norges største reineiere, og har noen av de mest ettertraktede reinbeitedistriktene i landet. Derfor mener jeg at det er ganske griskt at vi skal ta områder fra andre familier som ikke har mer enn at de akkurat klarer seg, sier 21-åringen som innrømmer at det hadde vært konsumert en del alkohol i forkant.

– Vi er ikke enige når vi er edru, og da er vi i hvert fall ikke det på nachspiel. Likevel hadde jeg aldri trodd at det skulle gå så langt, forklarer Smuk Dahl.

– Ble slått bevisstløs

Da Smuk Dahl luftet sitt syn, rant det over for to av slektningene. 21-åringen ble banket opp til han mistet bevisstheten.

– Det var to slektninger av meg som ikke hadde noen motargumenter å komme med. Da gikk de i stedet til fysisk angrep på meg, sier Smuk Dahl til ABC Nyheter.

Da han våknet var han bundet på hender og føtter, og festet med en jekkestroppe bak en bil. Så startet smertehelvetet.

Foto: PrivatFoto: Privat

– Der og da trodde jeg at jeg skulle dø, sier Smuk Dahl.

På et punkt under ferden mistet han bevisstheten, og da han våknet lå han utenfor huset der nachspielet hadde foregått.

21-åringen må fortsatt daglig til legen for å behandle sårene, han går på sterke smertestillende tabletter og må ha sovemedisin for å hvile.

Drar sørover

Hans mor, som tilhører Smuk-slekta, reiste straks nordover for å bistå sønnen da hun hørte om overfallet. Hun er i dag bosatt i Halden. Dit planlegger nå også sønnen å reise kommende helg.

– Jeg vil bare vekk. Det er ikke fordi jeg er redd, men fordi jeg vil være lengst mulig unna de to som er siktet i saken, i tilfelle noe skjer med dem.

Du tror noen andre i slekta di kan ta hevn på vegne av deg?

– Nei, det tror jeg ikke, men det er en stor familie. For meg handler det mer om alle ryktene som går i lokalsamfunnet. Det tærer på psyken og stadig bli konfrontert med beskyldninger om at jeg kan takke meg selv og så videre.

– Null tro på politiet

Ifølge målinger politiet senere har gjort i saken, ble 21-åringen dratt bak bilen i rundt 2,5 kilometer, skriver Finnmarken. Heldigvis var veien dekket av snø og is.

Søndag var Smuk Dahl i avhør med politiet, der han oppga fem vitner til hendelsen i tillegg til de som var på nachspielet. Politiet har fortsatt ikke klart å komme i kontakt med alle. 21-åringen er ikke overrasket.

– Jeg har ingen tro på politiet i Nesseby. Det er samme greia hver gang. Vitner blir truet til taushet av mektige navn. Alle har vært på samme fest, og ingen har sett noe, sier Smuk Dahl til ABC Nyheter.

Hvordan oppleves det å bli utsatt for noe slikt av noen fra din egen familie?

– Det føles som et svik. Samtidig er det så mye hat og sjalusi rundt reindrifta, også innad i familier, som overføres fra generasjon til generasjon.

Smuk Dahl håper nå at rettsvesenet kan ordne opp, og å få bukt med det han beskriver som en kultur for blodhevn.

– Noen må sette ned foten, og få en stopp på dette. Selvsagt er jeg bitter over det som har skjedd, men jeg ser også at det ikke vil komme noe godt ut av å ta hevn på egen hånd, sier 21-åringen.

Politiet: – Svært sjelden sak

De to slektningene Smuk Dahl hevder å ha blitt mishandlet av, ble pågrepet natt til søndag og avhørt. Mandag ble de løslatt, men begge har fortsatt status som siktet.

– Vi fant ikke grunnlag for å holde dem videre i varetekt ettersom vi anså faren for bevisforspilllese og påvirkning av etterforskningen som svært liten, sier lensmann Ståle Jensen i Tana til ABC Nyheter.

Men det virker det jo nettopp som om trusler og frykt er et stort problem i slike saker. Kan det ikke da tenkes at de siktede vil kunne påvirke etterforskningen?

– Det er jo muligheter for det, men valget om løslatelse er gjort på juridisk grunnlag, sier Jensen.

Hvordan forholder de siktede seg til påstandene fra offeret?

– Det jeg kan si er at det er motstridende forklaringer mellom offer og de siktede. Nå er det opp til politiet å sette sammen puslespillet. Dette er en svært alvorlig sak som vi prioriterer høyt, sier Jensen.

Men alle vitnene har politiet enda ikke klart å få tak i.

– Det er en utfordring, men vi regner med at vi snart har fått tak i alle, sier lensmannen.

Offeret beskriver blodhevn som et problem både mellom og innad i familier som driver med reindrift - får dere mange slike saker som omhandler hevn, eller trusler?

– Nei, dette er en svært uvanlig sak. Spesielt med tanke på den alvorlige graden av vold som er brukt og måten det er gjort på, sier Jensen.

Siktet: – Jeg har ikke noe å fortelle

Onsdag ettermiddag forsøkte Finnmarken å komme i kontakt med de siktede i saken, og fikk fatt i en av dem.

Konfrontert med sakens innhold, blir personen svært ordknapp.

– Å ja, det der ja?

Når Finnmarkens journalist spør om han kjenner til det som har skjedd, blir dette avvist.

– Jeg har ikke noe å fortelle, avslutter han.

Til VG Nett sier advokat Emil Tømmerdal Nordy, som representerer en av dem som er anklaget for volden, at hans klient ikke kjenner til denne saken i det hele tatt.

- Han lå og sov da dette skal ha skjedd. Min klient har tvert imot forklart at det var fornærmede som lagde bråk, sier han til VG Nett.

ABC Nyheter har forsøkt å kontakte begge de siktedes advokater, men ingen av dem har foreløpig besvart henvendelsene.

Les flere nyheter her