16.000 soldater øver på vinterkrig i nord

SKARPT: Leopard 2A4 skyter med skarp i skytefeltet på Setermoen i forbindelse med DV-dagen under vinterøvelsen Cold Response 2012. Foto: Torbjørn Kjosvold/ Forsvarets mediesenter

Her smeller det fra en Leopard-stridsvogn under den største øvelsen til Forsvaret på ti år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

16.000 soldater fra 15 forskjellige land deltar i den norskledede militærøvelsen Cold Response som pågår akkurat nå i store deler av Nord-Norge.

Øvelsen er Forsvarets største på ti år, melder NRK.no.

– Vi har ikke hatt noen øvelse de siste ti årene med like mange deltakere som vi har på Cold Response i år, sier oberstløytnant og kommunikasjonssjef John Espen Lien til NRK.

Styrkene kommer fra alle forsvarsgrener og stående NATO-styrker. De største styrkebidragene er fra Canada, Frankrike, Nederland, Storbritannia, Sverige og USA, opplyser Forsvaret i en pressemelding.

Se bilder fra militærøvelsen i bildekarusellen øverst.

Hovedhensikten med årets vinterøvelse er å trene på høyintensive krisehåndteringsoperasjoner under vinterforhold. Øvelsen gjennomføres i en NATO-ramme under et fiktivt FN-mandat i henhold til FN-paktens artikkel VII, heter det fra Forsvaret.

Les også: – F-16 brøt lydmuren og knuste konjakken


Øvelsen er lagt til området mellom Harstad, Narvik og Tromsø. Hovedtyngden av landoperasjonene foregår i tilknytning til hovedveiene fra området Bjerkvik og nordover til Malangen/Balsfjord.

Les også: Lanserer ny norsk medalje

Hovedaktivitetene finner sted i perioden 12 – 21. mars. Fra 14. til 17. mars vil de fleste av operasjonene på land foregå fra Bjerkvik til Sørreisa/Bardufoss for deretter å fortsette nordover mot Malangen/Balsfjord. Forsvaret opplyser at hovedtyngden av stridshandlingene på landsiden vil foregå i de etablerte skytefeltene Setermoen, Mauken og Blåtind.

Les også: Her kræsjer forsvarets nye gigantfly

Samtidig vil maritime styrker operere langs kysten fra Harstad til Tromsø-området i hele øvingsperioden. Fly og helikoptre vil operere i øvingsområdet fra flystasjonene Andøya, Bardufoss, Bodø, Evenes og Ørland under hele øvelsen.

Svensk territorium blir også benyttet i forbindelse med øvelsen. Mindre avdelinger og luftstyrker vil øve i grenseområdet ved Narvik og østover til Kiruna. Svenske jagerfly vil operere inn i Norge fra svenske baser, opplyser Forsvaret.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden