SOS-kasserer avviser beskyldninger

Politiet gjennomførte en ransaking i SOS Rasisme sine lokaler i Haugesund i februar, på jakt etter dokumentasjon på medlemsjuks. Kjell Gunnar Larsen forlater lokalene til SOS-Rasisme. I bakgrunnen bærer politiet ut esker med dokumenter. Foto: Jan Kåre Ness / Scanpix
Politiet gjennomførte en ransaking i SOS Rasisme sine lokaler i Haugesund i februar, på jakt etter dokumentasjon på medlemsjuks. Kjell Gunnar Larsen forlater lokalene til SOS-Rasisme. I bakgrunnen bærer politiet ut esker med dokumenter. Foto: Jan Kåre Ness / Scanpix

Klassekampen skriver at SOS Rasismes' hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen har tatt pant for 9 millioner kroner i organisasjonens beslaglagte eiendommer. - Feil, sier Larsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I november i fjor ble SOS Rasisme dømt til å tilbakebetale støttesummer for 9,7 millioner kroner til Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU).

Retten ga også LNU arrest i alle aksjer og kontoer som er registrert i SOS Rasismes organisasjonsnummer. Nå har SOS Rasismes hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen tatt pant i eiendommene som privatperson, skrev Klassekampen torsdag.

Les også: Politiet ransaker SOS Rasismes lokale i Haugesund

SOS Rasisme eier selskapet Aktivisteiendom AS, som eier eiendommer i Oslo og Trondheim for i overkant av 10 millioner kroner. Disse eiendommene kan ryke i et erstatningsoppgjør, men kort tid etter dommen tok Kjell Gunnar Larsen og SOS Rasismes lokallag i Haugesund pant i eiendommene. Dette ble gjort på tross av at det er tatt arrest i alle aksjer i Aktivisteiendom.

LNU mener Kjell Gunnar Larsen som styreleder i eiendomsselskapet ikke har rett til å ta pant i eiendommene.

– Vi stiller oss undrende til at dette i det hele tatt er mulig. Så lenge vi har arrest i aksjene, mener vi at dette er ting Aktivisteiendom ikke kan foreta seg, sier Martin Vonstad Østerdal, generalsekretær i LNU til Klassekampen.

- Har våre rettigheter

- Alle parter har anledning til å sikre sine rettigheter, LNU har ingen enerett til dette, , sier SOS Rasismes hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen til ABC Nyheter.

Han bekrefter at Aktivisteiendom AS eier 3 kontorseksjoner, en i Oslo og to i Trondheim. Disse seksjonene blir brukt av SOS Rasisme. - Hvilken markedsverdi disse seksjonene har er vanskelig å si, et anslag vil være mellom 8 og 10 millioner kroner. På disse seksjonen finnes det allerede førsteprioritets pant fra bank på 6 millioner kroner, sier Larsen.

Han sier LNU ikke tok pant i disse eiendommene. - De fikk via hemmelig rettsak der vi ikke fikk legge frem vårt syn, arrest i aksjene i Aktivisteiendom AS. Min advokat har allerede svart LNU på dette, han skriver at arresten er tatt i aksjene og ikke i de eiendelene som aksjeselskapet eier. Aktivisteiendom AS har derfor råderett over sine eiendeler, sier Larsen.

Avviser beskyldningene

Han avviser at han har tatt pant for 9 millioner.

- En journalist som hadde vært interessert i å sjekke kilder ville funnet ut at det er tatt ut pant for 3 millioner. De angrepene som ulike deler av statsapparatet har iverksatt mot SOS Rasisme har ført med seg at en ikke lenger bare går etter ballen, men også etter privatpersoner. Dette må jeg forholde meg til, ikke fordi jeg mener at de aktuelle angrepene holder vann, men fordi denne hekseprosessen er så gjennomført at hvitt blir gjort til svart, sier han.

SOS Rasisme ble dømt i tingretten til å tilbakebetale nesten 10 millioner kr til LNU. - Denne dommen er anket og derfor ikke rettskraftig. På tross av dette forsøker LNU å sette oss i en situasjon der vi ikke lenger har de nødvendige økonomiske midler til å søke rettssikkerhet, sier Larsen.

Les flere nyheterOppdatert fredag 16/3 klokkenn 08.52 med Kjell Gunnar Larsens kommentarer.