Innkalte til folkemøte i Oslo:

Ungarns ambassadør sto opp for Orbán-regimet i Oslo

Løgnaktig og feil: - Mesteparten av kritikken mot Orbán-regjeringen er feilaktig eller løgnaktig, sa ambassadør Géza Jeszenszky på folkemøte i Ungarns ambassade i Oslo. Foto: Thomas Vermes
Løgnaktig og feil: - Mesteparten av kritikken mot Orbán-regjeringen er feilaktig eller løgnaktig, sa ambassadør Géza Jeszenszky på folkemøte i Ungarns ambassade i Oslo. Foto: Thomas Vermes

Omverdenen, media, Helsingforskomiteen og de ungarske opposisjonspartiene fikk sitt pass påskrevet da Ungarns forhenværende utenriksminister forsvarte Ungarns navn og rykte på ambassaden i Oslo onsdag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er noe underlig å straffe et lite land for et underskudd på statsbudsjettet som ikke har oppstått ennå, og som er mye mindre enn underskuddet større EU-land har. Ungarn blir første land til å bli straffet for statsfinansene av EU.

Det sa Ungarns ambassadør i Norge, den forhenværende konservative utenriksministeren Géza Jeszenszky, da han onsdag kveld gjorde noe så sjeldent som å innkalle til folkemøte i Oslo for å tale Ungarns sak.

Det skjedde dagen etter at EUs finansministre for første gang ga et medlemsland bot for underskudd på statsbudsjettet - et underskudd som ligger på halvparten av gjennomsnittet i EU.

Les også: Ungarn får milliardbot av EU

Stinn brakke

En fullstappet festsal i ambassaden fikk høre ambassadøren slå tilbake mot kritikken av regjeringen i Budapest.

Statsminister Viktor Orbán og hans parti Fidesz blir beskyldt for å tråkke på demokratiet, innføre en udemokratisk ny grunnlov etter hastebehandling og innskrenke mediefriheten og oppmuntre til rasisme mot rom-folket, sigøynerne.

Gud signe fedrelandet

– Det blir sagt at fortalen i den nye grunnloven er ideologisk, fremholdt ambassadøren.

– Er det noe galt i å åpne med «Gud signe Ungarn»? Vi er tungt inspirert av kristne verdier, familie, kjærlighet og så videre. Er ikke dette europeiske verdier?, spurte ambassadøren, for anledningen med et ungarsk svar på 17-maisløyfe, siden 15. mars er Ungarns nasjonaldag.

– Jeg kan være enig i at noen av de 350 lovene vedtatt av dagens flertall, kan kritiseres. Og parlamentets flertall er villig til å lytte. Men mesteparten av kritikken er feilaktig og løgnaktig, som artikkelen i britiske The Guardian i går, sa Jeszenszky.

Kritiserer Helsingforskomiteen

Den norske Helsingforskomiteen lagde nylig rapporten Demokratiet på spill i Ungarn - Orbán-regjeringens grunnlovsrevolusjon.

– De bygget på veldig ensidig informasjon. Flesteparten av dem de intervjuet, tilhørte opposisjonen og menneskerettighetsgruppene. Bare to tilhørte regjeringspartiet, understreket Jeszensky på folkemøtet.

Dere ser ut til fullstendig å ha sett bort fra mine poenger og argumenter, og har ikke en gang nevnt at jeg har fremmet avvikende syn fra mange av deres konklusjoner.

Det skriver Jeszenszky i et brev til generalsekretær Bjørn Engesland i Helsingforskomiteen, som ABC Nyheter har en kopi av.

Les også: Norsk strid om fascismen ulmer i Ungarn

Slår til høyre og venstre

Ambassadøren avviste anklagene om at regjeringen skulle ha dårlige holdninger mot rom-folket. Han viser til at regjeringspartiet Fidesz er det eneste i hele EU som har en rom-person i EU-parlamentet.

Gamle kjente: Kjell Magne Bondevik med kritisk spørsmål til Géza Jeszenszky. Foto: Thomas Vermes.Gamle kjente: Kjell Magne Bondevik med kritisk spørsmål til Géza Jeszenszky. Foto: Thomas Vermes.

Orbán-regjeringen fremmet også et positivt forslag til rom-politikk for EU i fjor. Derimot hevder Ungarns sendemann til Norge at det høyreradikale partiet Jobbik fører en avskyelig politikk.

– Jeg beklager sterkt Jobbiks eksistens, sier Jeszenszky om et parti som får voksende oppslutning og har 47 av parlamentets 386 medlemmer.

Dets partileder Gábor Vona styrket sin popularitet på Mediáns meningsmåling fra 23 prosent i januar, til 27 prosent i februar. Samtidig falt oppslutningen om Viktor Orbán fra 36 til 33 prosent.

Heller ikke det sosialistiske partiet MSZP, finner nåde hos Jeszenszky:

– De kjørte staten til konkursens rand da de styrte. De er forhenværende kommunister som har vært flinke til å berike seg personlig i markedsøkonomien og prosessen med privatisering, sa ambassadøren.

– Den tidligere sosialistiske statsministeren Ferenc Gyurcsány var en fattig bygdegutt. På ti år er han blitt en av landets rikeste, la han til.

Trøstens ord fra Frp

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik reiste kritiske spørsmål:

– Jeg husker at Orbán var en av frigjøringskjemperne. Derfor er jeg overrasket om han i dag skulle bevege seg i autoritær retning. Men jeg tror ikke Eu kommer med kritikk uten grunn. Det er overraskende også å høre om innstramminger i mediefriheten, sa han - og fikk forsikringer om at det ikke var tilfellet.

Fremskrittspartiets stortingsrepresentant, Karin S. Woldseth, er leder for Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentariske forsamling. Hun kom med trøstens ord til ungarerne:

– Vi hadde møte i går der spørsmålet kom opp om å sette i gang overvåking av situasjonen i Ungarn. Det virket på meg som det nesten var en kampanje på gang mot Ungarn. Men det ble ikke noe av, kunne hun fortelle.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden